Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ



Τη Δευτέρα 24 Ιουνίου  , ημέρα του Αγίου Πνεύματος, λειτούργησε το εξωκλήσι της Αγίας Τριάδας  , που βρίσκεται στο δρόμο προς την Πρωτόπαπα. Πάρα πολλοί ήταν οι Ζιτσιώτες που κατηφόρισαν για να   παραστούν στη θεία λειτουργία.  Στο τέλος της θείας λειτουργίας προσφέρθηκε σε όλους  λουκούμι.
Στη συνέχεια οι περισσότεροι κατευθύνθηκαν  στο αμπέλι του Νικηφόρου του  Αθανασίου , όπου προσφέρθηκε σε όλους καφές από την οικοδέσποινα  Αλεξάνδρα Γάτσιου- Αθανασίου.



 
 
 
 


































εξωκλήσι της Αγίας Τριάδας 

 Bρίσκεται  πάνω στο δρόμο που οδηγεί προς Πρωτόππαπα –Λιγοψά, είναι μονόχωρο ξυλόστεγο  κτίσμα, χρονολογημένο στις αρχές του 20ου αιώνα. Χτίστηκε στη θέση παλαιότερου  ναϊδρίου πιθανότατα περί το 1903/1904, σύμφωνα με καταχώριση του περιοδικού Εκκλησιαστική Αλήθεια, όπου , σε δημοσιευμένο κατάλογο αυτοκρατορικών φιρμανίων  εκδεδομένων επί της Β’ πατριαρχείας του οικουμενικού πατριάρχη Ιωακείμ Γ’ , εντοπίζεται πληροφορία για άδεια ανέγερσης ναού στη Ζίτσα κατά την α’  εξαμηνία του έτους 1903- προς την κατεύθυνση αυτή μας προσανατολίζει και η σύγχρονη φιλοτέχνηση των τεσσάρων  δεσποτικών εικόνων. Κτήτορας του ναού φέρεται ο Ζιτσαίος Αναστάσιος Γάγαλης, ο οποίος είναι πολύ πιθανό, παρότι οι σχετικές επιγραφές δεν μνημονεύουν αφιερωτή να χρηματοδότησε και τις δεσποτικές εικόνες. Ο Αναστάσιος Γάγαλης του Κων/νου γεννήθηκε στη Ζίτσα το 1860. Πλούσιος γαιοκτήμονας  στη Ρουμανία, μετά την απαλλοτρίωση των κτημάτων του εγκαταστάθηκε  στην Αθήνα, όπου αγόρασε και ολόκληρο χωριό (Μπουγιάτι Αττικής) . Κατά το 1904 νυμφεύτηκε στη Βραϊλα την Ευθυμία Κουτσογιαννοπούλου. Μήπως η ευεργετική του παρέμβαση στη γενέτειρα συνδέεται κατά κάποιο τρόπο και με αυτό το ευτυχές  γεγονός;





Την επόμενη μέρα είχε την τιμητική του το εξωκλήσι της Αγίας Τριάδας στη Γούβα. Έτσι λοιπόν την Τρίτη 25 Ιουνίου η λειτουργία όπως συνηθίζεται έγινε  σ’  αυτό.


εξωκλήσι της Αγίας Τριάδας  στη Γούβα

Από προφορικές μαρτυρίες του Δ. Καρώνη μαθαίνουμε ότι  ο κτήτορας  αυτής της εκκλησίας ήταν ο Αναστάσιος Σταμούλης, ο οποίος στην περιοχή αυτή είχε κτήματα. Για πολλά χρόνια τη συντήρησή της είχαν αναλάβει απόγονοί του. Αργότερα  την επιμέλειά της είχε ο Γιάννης Σλήτας . Σήμερα  τη φροντίδα της έχουν  συγχωριανοί μας που έχουν κτήματα  γύρω από την εκκλησία.

 

Και του χρόνου να είμαστε καλά  για να ξαναβρεθούμε στην Αγία Τριάδα.








Και του χρόνου να είμαστε καλά  για να ξαναβρεθούμε στην Αγία Τριάδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: