Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Αγριόχοιροι προκαλούν καταστροφές στους αμπελουργούς.





Μεγάλες καταστροφές προκάλεσαν οι αγριόχοιροι  στους αμπελουργούς της Ζίτσας.  Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν και άλλοι καλλιεργητές του Δήμου μας.  Οι ζημιές που προκάλεσαν και προκαλούν οι αγριόχοιροι δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ. Η πολιτεία και  οι εντεταλμένοι φορείς πρέπει να βρουν κάποια λύση για το μείζον πρόβλημα που παρουσιάστηκε και ίσως  από του χρόνου να γίνει εντονότερο. Οι επιπτώσεις από τη ραγδαία αύξηση των αγριόχοιρων  κάποια στιγμή θα πάρουν τεράστιες διαστάσεις και ίσως  η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη  για την αμπελουργία , τη γεωργία εν γένει καθώς και την κτηνοτροφία μας.
Από συγχωριανούς μας πληροφορήθηκα ότι οι καταστροφές που προκλήθηκαν από τους αγριόχοιρους ήταν τεράστιες. Υπήρξαν  αμπελουργοί που  έχασαν το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς τους από τους αγριόχοιρους.
Η φετινή χρονιά κατά γενική ομολογία ήταν μια πολύ καλή χρονιά για τους αμπελουργούς. Η παραγωγή ήταν ποιοτική αλλά και ποσοτική σε σχέση με προηγούμενες χρονιές . Έλα όμως  που  οι αγριόχοιροι  είχαν άλλα στο μυαλό τους!
Πολλοί αμπελουργοί για να σώσουν τη σοδειά  τους πήραν από μόνοι τους μέτρα προστασίας. Άλλοι ενίσχυσαν την περίφραξη του κτήματός τους, άλλοι έβαλαν σε λειτουργία  «κανονάκια» , αλλά και πάλι  δεν αποφεύχθηκαν οι καταστροφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: