Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΖΙΤΣΑΣ

Ζυμώνοντας καρβελούδια
Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Λαογραφικού Μουσείου, τα παιδιά ζύμωσαν καρβελούδια με τη βοήθεια της Φρόσως Κοντονίκα και της Μαρίας Κατσουλίδη.

Δραστηριότητες του Λαογραφικού Μουσείου Ζίτσας

Μία ημέρα, το Καλοκαίρι που ήμασταν στο χωριό, πήγαμε στο Λαογραφικό Μουσείο που είναι στην Ρούγα. Εκεί είδαμε πολύ ωραία πράγματα, που δεν τα είχαμε ξαναδεί.

Είδαμε τι φορούσαν οι άνθρωποι στα παλιά χρόνια, που τρώγανε, που μαγείρευαν και άλλα πολλά . Πιο πολύ μας άρεσε που ακούσαμε πως ζύμωναν το ψωμί, και μετά το έβαζαν σε ένα κουτί με χωρίσματα, που λέγεται πινακωτή, για να φουσκώσει και μετά το έβαζαν στο φούρνο με κάτι μεγάλα ξύλινα φτυάρια για να ψηθεί. Τότε ένα παιδί, ο Νικολάκης Γιούνης, είπε να φκιάξουμε και εμείς ψωμί, και όλοι συμφωνήσαμε. Η θεία μου τα κανόνισε όλα και πήγαμε μια άλλη μέρα για να ζυμώσουμε. Τότε ήρθε η κ. Φρόσω Κοντονίκα και η κ. Μαρία Κατσουλίδη για να μας δείξουν πως ζυμώνεται το ψωμί. Οι κυρίες αυτές μας είπαν πως για να ζυμώσουμε το ψωμί πρέπει πρώτα να κόψουμε τα νύχια μας, να έχουμε καθαρά ρούχα και μαντίλι στο κεφάλι για να μην πέσει καμιά τρίχα. Σε μία λεκάνη έβαλαν το αλεύρι την μαγιά λίγο αλάτι και χλιαρό νερό και η κ. Φρόσω τα ζύμωσε. Όταν έγινε το ζυμάρι μας έδωσαν από ένα κομμάτι και εμείς φκιάξαμε καρβελούδια . Η θεία μου μας είπε πως τα καρβελούδια τα έφκιαχναν τις γιορτές, μαζί με τις προσφορές που πήγαιναν στην εκκλησία, και τα έδιναν στα παιδιά . Επάνω στα καρβελούδια βάλαμε και μία μικρή σφραγίδα. Τα μεγάλα παιδιά έφκιαξαν από τρία καρβελούδια αλλά εμείς από ένα Στο τέλος τα βάλαμε σε δύο ταψιά και τα πήγαμε στο φούρνο της κ. Βασιλικής. Το μεσημέρι στη μία και μισή πήραμε ο καθένας τα δικά του και πήγαμε στα σπίτια μας. Όλοι θέλανε να τους δώσουμε και εμείς τους δώσαμε από λίγο. Πάντως ήτανε πολύ νόστιμα και θα μας μείνουν αξέχαστα. Tα παιδιά που ήμασταν εκεί ήταν ο Τάσος Καματερός, ο Γιώργος Κριαράς,ο Παναγιώτης Γκέλης, ο Χριστόδουλος Γκέλης ,ο Σωτήρης Λιάκος, η Βασιλεία Λιάκου, η Σόνια Κοντογιάννη, ο Βασίλης Λεοντίδης. και εγώ.

Μάρα Λεοντίδη

Ευχαριστώ θερμά τις συγχωριανές μας Βασιλική Καραμίχου, Φρόσω Κοντονίκα και Μαρία Κατσουλίδη που η κάθε μία με τον τρόπο της βοήθησε τα παιδιά να πάρουν κάποια στοιχεία από την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Β.Λ-Π











Δεν υπάρχουν σχόλια: