Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ "ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ" ΣΤΗ ΖΙΤΣΑ












Πετυχημένη η 1η συνάντηση με θέμα: « ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην κρίση…»

Με την παρουσία της Περιφερειακής Αρχής Ηπείρου, Αυτοδιοικητικών στελεχών, πρυτανικών αρχών, μελών του ΤΕΕ και εκατοντάδων πολιτών πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η 1η συνάντηση που οργάνωσε η ανεξάρτητη αυτοδιοικητική παράταξη «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ» Δήμου Ζίτσας την Κυριακή 1η Απριλίου στην τοπική κοινότητα Ζίτσας με θέμα: «Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης στην κρίση».

Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια του ανοιχτού διαλόγου που έχει αναπτύξει η παράταξη και ο επικεφαλής της Χρυσόστομος Βούζας, όλο αυτό το διάστημα, με τις τοπικές κοινωνίες για τον σχεδιασμό δράσεων και πρωτοβουλιών που στόχο έχουν την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων και την ανάπτυξη του τόπου.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου και Δήμαρχος Άρτας Ιωάννης Παπαλέξης, ο Δήμαρχος Ζίτσας Δημήτριος Ρογκότης και ο Πρύτανης του Οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ) Κωνσταντίνος Γάτσιος στον χαιρετισμό τους εξήραν την πρωτοβουλία της «Συμμαχίας Πολιτών» για τη διοργάνωση της τόσο σημαντικής, όπως τη χαρακτήρισαν, συνάντησης. Ταυτόχρονα δήλωσαν αλληλέγγυοι σε τέτοιες προσπάθειες που στόχο έχουν την ανάπτυξη του τόπου και συμβάλλουν στο δυνάμωμα του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης, τη διαμόρφωση νέων συλλογικών νοοτροπιών και την προστασία των πολιτών.

Χαιρετισμό απέστειλαν, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και Δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος και ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Οικονόμου, που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν.

Την έναρξη των εργασιών της συνάντησης κήρυξε ο επικεφαλής της «ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ» Χρυσόστομος Βούζας ο οποίος μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως με την πρωτοβουλία αυτή επιδιώκεται να καταστεί ο Δήμος Ζίτσας ως μοντέλο ανάπτυξης μίας αστικής και ταυτόχρονα ορεινής περιοχής με απίστευτα πλεονεκτήματα και ξεκαθάρισε πως η θεματολογία και τα αποτελέσματα των εργασιών θα εξειδικευθούν σε επόμενες συναντήσεις.

Τον κύκλο των ομιλιών-εισηγήσεων άνοιξε ο Ειδικός Σύμβουλος για θέματα Αυτοδιοίκησης, Τοπικής Ανάπτυξης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τέως Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων, Νικόλαος Ταμπακίδης ο οποίος αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και τις αναπτυξιακές προοπτικές ενός ελληνικού δήμου, τους μύθους και τις δυνατότητες.

Στη συνέχεια, από τον γεωπόνο, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αναπληρωτή καθηγητή της σχολής Τεχνολόγων γεωπονίας του ΤΕΙ Ηπείρου, Γεώργιο Καρρά παρουσιάστηκαν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης του αγροτικού χώρου.

Ο πολιτικός μηχανικός και λέκτορας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με ειδίκευση στα υδραυλικά, ενεργειακά Ιωάννης Στεφανάκος, αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάπτυξης μεγάλων και μικρών υδροηλεκτρικών έργων σε περιοχές της Ηπείρου. Σχέδια ανάπτυξης Αώου-Σαραντάπορου-Καλαμά. Οφέλη και προοπτικές.

Από την πλευρά του, ο Νικόλαος Μαμάσης, λέκτορας στον τομέα υδατικών πόρων και περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου παρουσίασε τη συγκριτική αξιολόγηση πηγών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και τους μύθους και την πραγματικότητα αυτών.

Τον κύκλο των εισηγήσεων έκλεισε ο Υποστράτηγος ε.α. του πυροσβεστικού Σώματος Βασίλειος Μάντζιος αναφέρθηκε στην προστασία δασικών και αγροτικών περιοχών από τις πυρκαγιές και στους τρόπους πρόληψης και καταστολής.

Τέλος, ακολούθησε διεξοδική συζήτηση και τέθηκαν σημαντικά ερωτήματα από τους πολίτες που παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον τις εργασίες της 1ης συνάντησης.

Αξίζει να σημειωθεί, πως αν και πρωταπριλιά ακούστηκαν μεγάλες αλήθειες για το πώς μπορεί επιτέλους ο τόπος μας να αποκτήσει την δική του «ταυτότητα» στη νέα εποχή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: