Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Κλείνει το Ειρηνοδικείο Ζίτσας

Στο νομό Ιωαννίνων προωθείται η κατάργηση του Ειρηνοδικείου Κόνιτσας, ενώ το επόμενο διάστημα ακολουθούν τα Ειρηνοδικεία Ζίτσας, Μετσόβου, Πωγωνίου και Ζαγορίου, σε υλοποίηση της απόφασης του Υπουργείου έπειτα από θετική γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Εφετείου Ιωαννίνων.
Με στόχο την «ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών» και την «ορθολογικότερη αξιοποίηση των υφιστάμενων πόρων» σύμφωνα με το Υπουργείο ξεκίνησαν οι συγχωνεύσεις των Ειρηνοδικείων στην περιφέρεια των νομών, προκειμένου να διατηρηθούν μόνο τα Ειρηνοδικεία της έδρας και μαζί με αυτές ξεκίνησαν και οι αντιδράσεις.
Βέβαια, υποτίθεται πως…
η απόφαση του Υπουργείου αφορά ανενεργά η υπολειτουργούντα Ειρηνοδικεία, κάτι που δεν ισχύει τουλάχιστον στην περίπτωση των περιφερειακών Ειρηνοδικείων του νομού Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, που τάχθηκε κατά της κατάργησης των Ειρηνοδικείων, σε εκατοντάδες ανέρχονται οι υποθέσεις με τις οποίες ασχολήθηκαν το περασμένο έτος, που σημαίνει ότι κάθε άλλο παρά ανενεργά είναι, αλλά και ότι αυτές οι υποθέσεις θα συσσωρευτούν στο Ειρηνοδικείο της έδρας.
Εξάλλου, οι λόγοι που οδήγησαν τον Δικηγορικό Σύλλογο στο να είναι αρνητικός είναι ο αριθμός των υποθέσεων, οι αυξημένες αρμοδιότητες που προβλέπονται στα τρέχοντα νομοσχέδια που προωθούνται, η αύξηση του πληθυσμού της περιφέρειας λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και ο αναπτυξιακός ρόλος των Ειρηνοδικείων και άλλων υπηρεσιών στην περιφέρεια, σύμφωνα με την πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αναστασία Γιογλή.
«Θεωρούμε ότι θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα. Καταρχήν θα τελματώσει το Ειρηνοδικείο της έδρας και επιπλέον η περιφέρεια θα στερηθεί ένα σημαντικό μοχλό ανάπτυξης», σημείωσε.
Ειδικά σε ότι αφορά την συσσώρευση των υποθέσεων στο Ειρηνοδικείο των Ιωαννίνων, εκτιμάται ότι πλέον θα υπάρχει καθυστέρηση δύο ή τριών ετών για τον προσδιορισμό δικάσιμου, τη στιγμή που σήμερα «κινείται» με ικανοποιητικούς ρυθμούς.


«Είναι φανερό ότι αυτό σημαίνει περαιτέρω καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης», σημείωσε η κ. Γιογλή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ειρηνοδικείο Κόνιτσας, που εξυπηρετεί δεκάδες χωριά, χειρίστηκε 373 υποθέσεις του Πταισματοδικείου και του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, διενήργησε 129 προανακριτικές και εξέδωσε 149 πολιτικές αποφάσεις.
Αντίστοιχα, αυτό του Μετσόβου, που εξυπηρετεί 18 χωριά, χειρίστηκε 299 ποινικές υποθέσεις, διενήργησε 7 προανακριτικές και εξέδωσε 140 πολιτικές αποφάσεις.
Οι υποθέσεις είναι μικρότερες στα Ειρηνοδικεία Ζίτσας, Πωγωνίου και Ζαγορίου, όπου επίσης εξυπηρετούνται οι κάτοικοι δεκάδων χωριών και οι οποίοι πλέον θα είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται στα Γιάννενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: