Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

ΙΕΡΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΚΑΛΛΙΔΗ












Τμήμα ιερού λειψάνου του Αγίου Γρηγορίου Καλλίδη μεταφέρθηκε την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στην ενορία Ζίτσας.
Τη μεταφορά έκανε ο ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βελλάς Ιωαννίνων αρχιμανδρίτης Δοσίθεος την παραμονή της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Γρηγορίου, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως Άγιος της εκκλησίας μας με Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη στις 22 Μαΐου του 2003.
H υποδοχή του ιερού λειψάνου, που παραχώρησε στη Μητρόπολη Ιωαννίνων, μετά από σχετικό αίτημα του οικείου Ποιμενάρχη κ. Θεοκλήτου, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, έγινε στην κεντρική πλατεία της Ζίτσας και στη συνέχεια με επίσημη πομπή και στρατιωτικό άγημα μεταφέρθηκε και αποτέθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, τον οποίο ο Γρηγόριος Καλλίδης ως Μητροπολίτης Ιωαννίνων θεμελίωσε στις 25 Μαρτίου του 1890, όπου τελέστηκε ιερά αγρυπνία προς τιμήν του Αγίου.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου κ. Ιωάννης Καραμπίνας, ο Δήμαρχος Ζίτσας κ. Δημήτριος Ρογκότης, ο πρώην Δήμαρχος κ. Αθανάσιος Βλέτσας, ο πρώην Δήμαρχος κ. Ιωάννης Πρωτόπαππας, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Ράρρας Φώτιος και Μάντζιος Σπυρίδων, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Πρόδρομος Χατζηεφραιμίδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κων/νος Καραμπίνας και ο Πρόεδρος της Ζίτσας κ. Περικλής Γρίβας παρουσία μεγάλου πλήθους πιστών.
Ο Άγιος Γρηγόριος Καλλίδης γεννήθηκε το 1844 στο Κούμβαο της Αν. Θράκης. Χρημάτισε επίσκοπος Ναζιανζού (1875 – 1879), μητροπολίτης Τραπεζούντος (1879 – 1885), Θεσσαλονίκης (1885 – 1889), Ιωαννίνων (1889 – 1902), Ηρακλείας και Ραιδεστού (1902 -1922) και εκοιμήθη την 23η Ιουλίου του 1925 στην Θεσσαλονίκη.
Κατά την ανακομιδή των λειψάνων του στις 20 Οκτωβρίου του 1979 και την μεταφορά τους από το κοιμητήριο Ευαγγελιστρίας Θεσσαλονίκης στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου βρέθηκαν να ευωδιάζουν και να επιτελούν από τότε και μέχρι σήμερα πλήθος θαυμάτων.
Η μνήμη του εορτάζεται στις 25 Ιουλίου και την 20η Οκτωβρίου εορτάζεται η ημέρα της ανακομιδής των λειψάνων του।
Στιγμιότυπα από την ανακομιδή των λειψάνων μπορείτε να δείτε στο VIDEO

Δεν υπάρχουν σχόλια: