Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΖΙΤΣΑΣ

ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΙΤΣΑΣ

Στη σημερινή κρίσιμη οικονομική κατάσταση ο κλάδος του κρασιού αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα με τη διάθεση του προϊόντος (τα ελληνικά αποθέματα οίνου υπολογίζονται σε 220.000 τόνους – στοιχεία 2010 Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) που θα επηρεάζει και τη διάθεση του σταφυλιού και που επιτείνονται με τις κακές σοδειές των δυο τελευταίων χρόνων

Με πρωτοβουλία μελών του παλιού Δ.Σ. έγινε προσπάθεια ενεργοποίησης εκ νέου του Αμπελουργικού Συλλόγου με τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης την Κυριακή 10 Ιουλίου στην οποία παρευρέθησαν και συμμετείχαν στις εκλογικές διαδικασίες 54 άτομα.

Εκλέχτηκε νέο Δ.Σ. το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα, ως εξής:

Μανώλης Ματσάγκας - Πρόεδρος

Μπάμπης Καπρινιώτης – Αντιπρόεδρος

Κώστας Καραμπίνας – Γραμματέας

Χρόνης Λιάκος – Ταμίας

Τάκης Σταμούλης – Μέλος

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

  1. Η εγγραφή όλων των ενδιαφερομένων αμπελουργών στο Σύλλογο, καθώς οι διαδικασίες έγιναν σε σύντομο χρονικό διάστημα και δεν έγινε δυνατό να ενημερωθούν όλοι οι παραγωγοί.

Μόνο ένας Σύλλογος που θα εκπροσωπεί το σύνολο των παραγωγών έχει τη δυνατότητα παρέμβασης. Καλούμε κάθε αμπελουργό του χωριού να απευθυνθεί στα μέλη του Δ.Σ. για εγγραφή.

  1. Ο σύλλογος θα αποστείλει έγγραφο προς τον ΕΛΓΑ Ιωαννίνων, με κοινοποίηση στους βουλευτές του Νομού, τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο Ζίτσας για την παροχή ενημέρωσης σχετικά με ενέργειες που θα αναληφθούν για πιθανή αποζημίωση των παραγωγών από την προσβολή των αμπελιών από τον περονόσπορο.

Παράλληλα θα επιδιώξει συναντήσεις και παρακολουθεί ανάλογες προσπάθειες που έχουν αναληφθεί από την ΚΕΟΣΟΕ, βουλευτές άλλων περιοχών κ.λ.π., καθώς ο περονόσπορος έπληξε πολλές αμπελουργικές περιοχές της χώρας.

  1. Ο Σύλλογος θα επιδιώξει συναντήσεις με τα οινοποιεία της περιοχής ενόψει του νέου τρύγου για την πολιτική παραλαβής και των τιμών.
  2. Θα συνεδριάσει το χρονικό διάστημα μετά τη Γιορτή Κρασιού για την εκπόνηση σχεδίου δράσης για το επόμενους μήνες.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ : Η προθεσμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΛ.Γ.Α. πήρε παράταση προθεσμίας ως 30/09


Επιστολή του Αμπελουργικού Συλλόγου προς τον ΕΛΓΑ με θέμα την αποζημίωση των αμπελουργών από την εκτεταμένη προσβολή των αμπελώνων της Ζίτσας από τον περονόσπορο

Κατά τη τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο προέκυψε σημαντική προσβολή των αμπελώνων της αμπελουργικής ζώνης Ζίτσας από περονόσπορο. Παρά τον αυξημένο αριθμό επεμβάσεων με διαφορετικού τρόπου δράσης σκευάσματα οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες (συνεχείς απογευματινές βροχοπτώσεις με εναλλαγή ηλιόλουστων πρωινών, ομίχλες) σε κρίσιμα σημεία της ανάπτυξης των φυτών (άνθηση, δέσιμο) δημιούργησαν σημαντικό πρόβλημα καρπόδεσης και προσβολής των φύλλων στα αμπέλια.

Ως αποτέλεσμα παρουσιάζεται σημαντική μείωση της παραγωγής που σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος φυτοπροστασίας και τις καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές δημιουργούν δραματικές οικονομικές συνθήκες για τους παραγωγούς της περιοχής.

Παρακολουθώντας ανάλογες πρωτοβουλίες φορέων (ΚΕΟΣΟΕ, επερωτήσεις βουλευτών στη Βουλή, δημοσιεύματα τύπου) παρακαλούμε να εξετάσετε κάθε δυνατότητα για την καταβολή σχετικής αποζημίωσης και να μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για επικοινωνία .

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



Απάντηση του ΕΛΓΑ στην επιστολή του Αμπελουργικού Συλλόγου.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

ΠΡΟΣ: Αμπελουργικό Σύλλογο Ζίτσας

Θέμα: Επισημάνσεις ζημιών από προσβολή περονόσπορου

Σε απάντηση του εγγράφου σας, σας γνωρίζουμε

Α) Στην περιοχή της ζώνης Ζίτσας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή έχουν γίνει εγκαίρως επισημάνσεις από την Επόπτρια και τον Προϊστάμενο του τμήματος Εκτιμήσεων και διαπιστώθηκε η προσβολή των αμπελώνων από περονόσπορο. Σύμφωνα με το άρθρο 2του κανονισμού ασφάλισης της φυτικής παραγωγής από τον ΕΛΓΑ , ο περονόσπορος δεν υπάγεται στα ζημιογόνα αίτια της υποχρεωτικής ασφάλισης του ΕΛΓΑ και δεν καλύπτεται ασφαλιστικά.

Β) Με την υπ΄αριθ. Πρωτ. 11004/05-08-2011 απόφαση του Προέδρου του ΕΛΓΑ έχουν συσταθεί περιφερειακές επιτροπές , έργο των οποίων είναι και η διενέργεια επισημάνσεων και η καταγραφή των ποσοστών ζημιάς στις αμπελοκαλλιέργειες του γεωγραφικού χώρου της δικαιοδοσίας του κάθε Υπ/τος, η σύνταξη εκθέσεων σύμφωνα με το άρθρο 10 του κανονισμού κρατικών οικονομικών ενισχύσεων και η διαβίβασή τους στην κεντρική διοίκηση του ΕΛΓΑ. Η ειδική επιστημονική επιτροπή που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα εξετάσει το πρόβλημα και θα συντάξει σχετική έκθεση – γνωμάτευση. Με βάση το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής, θα αποφασίσουν οι αρμόδιοι Υπουργοί αν η ζημία θα ενταχτεί σε πρόγραμμα οικονομικών ενισχύσεων και θα αποσταλεί στην ευρωπαϊκή επιτροπή για έγκριση.

Όσον αφορά το έργο των επιτροπών του Υπ/τος μας θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Αυγούστου.

Είμαστε στη διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις.

Με εντολή Προέδρου

Ο Προϊστάμενος του Τμήματος


Δεν υπάρχουν σχόλια: