Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΣΤΗ ΖΙΤΣΑ





Την Κυριακή 4 Απριλίου ομάδα παιδιών του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού με τη στολή τους, την εξάρτησή τους, τα στελέχη τους, τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου και αρκετούς γονείς, γέμισαν δύο λεωφορεία και ξεκίνησαν για τη Ζίτσα.
Στα προγράμματα των ομάδων των παιδιών του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού (ΣΕΟ), ξεχωριστή θέση κατέχει η δενδροφύτευση. Μια δραστηριότητα που δίνει στο παιδί την ευκαιρία να δει, να ζήσει, να κάνει κάτι χειροπιαστό από μόνο του για τη φύση μέσα στην οποία ζει και μεγαλώνει, μακριά από το τσιμέντο της πόλης.
Η γη της αυλής της εκκλησίας της Παναγίας και το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη θα δεχόταν τα δώρα των παιδιών και τις ευχές τους να προκόψουν και να χαρίζουν ίσκιο και δροσιά..
Φωνές χαρούμενες, κινήσεις σωστές και αδέξιες μαζί από χεράκια μικρά και χέρια μεγάλων βοηθών, γέμισαν το χώρο. Όταν τελείωσαν και μετά την πορεία προς το μοναστήρι του Άη-Λια, ήταν η ώρα για ξεκούραση, φαγητό και παιχνίδι.
Η άνοιξη σε όλο της το μεγαλείο μας αγκάλιασε όλους. Τα’ αγριολούλουδα, τ’ ανθισμένα δέντρα μαζί με τις γέρικες βελανιδιές, τα χαρούμενα παιδιά, έκαναν μια εικόνα που όλοι μας λίγο-πολύ, την έχουμε χάσει και ξεχάσει. Κι ήταν μια ανακούφιση, μια αγαλλίαση αυτή η εικόνα. Εκεί ακούσαμε και την ιστορία του μοναστηριού από τα χείλη της Ζιτσαίας, Βούλας Πλάτωνα-Λεοντίδη, πρώην εφόρου του Τοπικού Τμήματος Ιωαννίνων του ΣΕΟ. Άλλωστε, πρόταση και πρόσκληση δική της ήταν αυτή η δραστηριότητα.
Σ’ αυτή τη διοργάνωση σημαντικό ρόλο έπαιξε ο Δήμος Ζίτσας και ειδικότερα το Τοπικό Διαμέρισμα Ζίτσας με τον πρόεδρό του, κ. Περικλή Γρίβα, ο οποίος καλωσόρισε τα παιδιά λέγοντάς τους ότι η Ζίτσα ξαναζωντάνεψε με την παρουσία τους και τους μοίρασε καπελάκια και μπλουζάκια. Παράλληλα ο Ζιτσαίος γεωπόνος, κ. Μανώλης Ματσάγκας, έδωσε τις κατάλληλες οδηγίες. Βοήθησαν επίσης γυναίκες από το σύλλογο γυναικών Ζίτσας που ανέλαβαν να ποτίζουν και να προσέχουν τα δεντράκια.
Αυτή η χαρούμενη γιορτή της φύσης θα ήταν ελλιπής αν δεν έβαζαν το χεράκι τους το ζεύγος Πλάτωνα, η Βούλα και ο Αχιλλέας, που φρόντισαν «δια την βρώσιν και δια την πόσιν» όλων μας με τη νηστίσιμη πεντανόστιμη μανέστρα ψημένη στο φούρνο της Ζίτσας. Συμπληρωματικά εδέσματα είχαν ετοιμάσει τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου του ΣΕΟ.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν ζεστά λόγια στα παιδιά, ο Δήμαρχος Ζίτσας κ. Ρογκότης, ο αντιδήμαρχος κ. Μάντζιος και ο αντιδήμαρχος πολιτιστικών κ. Ράρας.
Το Τοπικό Τμήμα Ιωαννίνων του ΣΕΟ ευχαριστεί όλους θερμά και εύχεται να ριζώσουν και να μεγαλώσουν τα δέντρα αυτής της Κυριακής».
(Αναδημοσίευση Ηπειρωτικός Αγών)

Δεν υπάρχουν σχόλια: