Πέμπτη 2 Αυγούστου 2007

5ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΛΑΡΙΝΟΥ

5ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΛΑΡΙΝΟΥ ΖΙΤΣΑΣ

Στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του χωριού μας πραγματοποιήθηκε ο πέμπτος διαγωνισμός δημοτικού κλαρίνου Ζίτσας, στις 30 Ιουλίου 2007. Ο διαγωνισμός αυτός θεσπίστηκε με αφορμή τον πρόωρο και άδικο θάνατο του νεαρού συγχωριανού μας και πολλά υποσχόμενου κλαρινίστα Χρήστου Καραφέρη, που παρά το νεαρό της ηλικίας του, μόλις 18 ετών, αγάπησε με πάθος τη δημοτική μουσική και αναδείχτηκε σε δεξιοτέχνη του κλαρίνου. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο το πρώτο βραβείο να έχει το όνομα «Χρήστος Καραφέρης».
Το κλαρίνο αποτελεί το κυρίαρχο όργανο της παραδοσιακής μουσικής, που έχει τις ρίζες της απλωμένες βαθιά μέσα στην αρχαία ελληνική και βυζαντινή μουσική παράδοση, βάση της οποίας είναι το πεντατονικό σύστημα. Ο γλυκός και συναισθηματικός ήχος του ηπειρώτικου κλαρίνου, άλλοτε πιο χαρούμενος και άλλοτε απόλυτα λυπητερός σαν βαρύ γυναικείο μοιρολόι, είναι άρρηκτα συνυφασμένος με την ιδιάζουσα φύση των Ηπειρωτών και συνοδεύει ακούραστα, ακόμα και σήμερα, όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής τους ζωής, χαρές και λύπες.

Το κύριο μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε διαγωνισμό δημοτικού κλαρίνου για νέους μουσικούς που αγάπησαν την παραδοσιακή μουσική και αποφάσισαν να ασχοληθούν με την εκμάθηση του κλαρίνου. Στο διαγωνισμό πήραν μέρος 5 νέοι ηλικίας έως και 18 ετών. Φέτος οι συμμετέχοντες λίγοι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Ο πρώτος νικητής του διαγωνισμού πήρε το χρηματικό έπαθλο των 300 €, Ο δεύτερος 200 € και ο τρίτος νικητής 100 €. Σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκε αναμνηστικό δίπλωμα .
Τέλος ο δήμαρχος κ. Πρωτόπαππας κάλεσε τους νικητές του διαγωνισμού να παίξουν κλαρίνο στη γιορτή του Κρασιού.
Κλείνοντας ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου με τον έκτο διαγωνισμό δημοτικού κλαρίνου, ευελπιστώντας σε περισσότερες συμμετοχές παιδιών και σε μεγαλύτερη συμμετοχή από πλευράς κοινού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: