Τετάρτη 29 Μαρτίου 2006

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΛΗ ΠΑΣΑ

Επίσκεψη στα Γιάννενα και στον Αλή Πασά
(Απόσπασμα ημερολογίου)

Το βιβλίο είναι μετάφραση με σχόλια του ημερολογίου του αμερικανού περιηγητή THEODORE LYMAN .
Με το πόνημά του αυτό ο συγγραφέας Θεόδωρος Κοσμάς καταφέρνει να διατηρήσει αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη χωρίς να γίνεται κουραστικός ή πληκτικός, επιτελώντας παράλληλα με επιτυχία το διττό στόχο της πληροφόρησης και της αναγνωστικής απόλαυσης.
Η αφήγηση καλύπτει χρονικά το διάστημα από 8 μέχρι 12 Απριλίου 1819, με αφετηρία τον πλου του LYMAN με βάρκα από την Κέρκυρα προς τη Σαγιάδα, παρακολουθεί την πορεία του προς την πρωτεύουσα του πασαλικίου και τέλος επικεντρώνεται στην πόλη των Ιωαννίνων και κυρίως στις συναντήσεις που είχε με τον Αλή Πασά και το γιο του Μουχτάρ.
Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του βιβλίου είναι ότι πέρα από τη σοβαρότητά του, είναι ότι φωτίζει σκηνές από τη ζωή των κατοίκων της Ηπείρου των περίοδο της παντοκρατορίας ,της αμφιλεγόμενης προσωπικότητας, του πανίσχυρου Αλή Πασά, που λειτούργησε μεταξύ των άλλων και ως πόλος έλξης ευρωπαίων και άλλων περιηγητών που κατέφθασαν στα Γιάννενα για να τον γνωρίσουν από κοντά.
Οι πληροφορίες που μας δίνονται , πλούσιες και ενδιαφέρουσες , δίνουν ολόκληρη την εικόνα της Ηπείρου και ειδικά των Ιωαννίνων στην εποχή τους.
Το απόσπασμα ημερολογίου του LYMAN που μεταφράστηκε και σχολιάστηκε από το φιλόλογο Θεόδωρο Κοσμά, μπορεί να το παρακολουθήσει κανείς καρέ- καρέ σαν κινηματογραφική ταινία.
Δείγμα της υπευθυνότητας και της σχολαστικής δουλειάς του είναι ότι ο συγγραφέας για την αποφυγή αμφιβολιών για το αν η μετάφραση αποδίδει πιστά τη σκέψη του LYMAN , παραθέτει σε παράρτημα το πρωτότυπο κείμενο του Αμερικανού περιηγητή προκειμένου να εξασφαλιστεί άμεση πρόσβαση σ’ αυτό, σε οποιονδήποτε το επιθυμεί.
Το βιβλίο αυτό ελπίζουμε πως θα πάρει τη θέση του σε κάθε Ζιτσιώτικη και Ηπειρώτικη βιβλιοθήκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: