Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του σμηναγού Γιάννη Σακελλαρίου στα Βίλλια

 


Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι  ο Δήμος Μάνδρας- Ειδυλλίας – Ερυθρών και Οινόης οργάνωσε για ένατη   συνεχή χρονιά  εκδήλωση αφιερωμένη στο σμηναγό    Σακελλαρίου  Ιωάννη του Αριστοτέλους ο οποίος έπεσε ηρωικά μαχόμενος στις 2 Νοεμβρίου  1940 υπερασπιζόμενος ως αρχηγός σχηματισμού την πόλη των Ιωαννίνων.   Η εκδήλωση έγινε στο μνημείο του ήρωα στα Βίλια. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε:

1.  Τρισάγιο στο Μνημείο του Σμηναγού Ιωάννη Σακελλαρίου

 2. Ομιλίες- χαιρετισμοί

 3 . Κατάθεση στεφάνων

 4. .Ενός λεπτού σιγή

 5. Εθνικός ύμνος

 Η  Αδελφότητα  δια του προέδρου της   έδωσε το παρόν  στις εκδηλώσεις , ύστερα από πρόσκληση  του Δημάρχου  Μάνδρας- Ειδυλλίας ,Ερυθρών και Οινόης κ. Χρήστου Στάθη  για να τιμήσει τον ήρωα του ΄40.

  Την εκδήλωση χαιρέτησε  Ο Δήμαρχος  κ.  Χρήστος Στάθης, και  ο Πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Γιάννης Τσέλιος ο οποίος   στο σύντομο χαιρετισμό του είπε:

Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση που βρίσκομαι , εδώ  στα Βίλλια, μπροστά στην προτομή του Ήρωα  Γιάννη Σακελλαρίου, μεταφέροντας εκ μέρους του Δημάρχου Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο και του Προέδρου της κοινότητας Περικλή Νούλη, μήνυμα βαθιάς αναγνώρισης , σεβασμού και τιμής στη μνήμη του Σμηναγού Σακελλαρίου.

Με εκδηλώσεις σαν τη σημερινή, αποτίουμε φόρο τιμής και κλiνουμε το γόνυ στο Σμηναγό Ιωάννη Σακελλαρίου και σε όλους εκείνους που στο πέρασμα των χρόνων,  αγωνίστηκαν για την ελευθερία και μια Ελλάδα όπως την είχαν ονειρευτεί. Όλοι τους, δεν αποτελούν μόνο μορφές της ιστορίας, είναι ζωντανά πρότυπα που θα θέλαμε να υπάρχουν καθημερινά γύρω μας και να καθορίζουν τις επιλογές και την κοινή μας συνείδηση.

Ο τιμώμενος σήμερα ήρωας Γιάννης Σακελλαρίου δεν είναι για μας ξένος, τον θεωρούμε δικό μας παιδί, τον θεωρούμε  σάρκα από την ίδια μας την σάρκα.  Η τιμή , η αγάπη και η συναισθηματική φόρτιση που νιώθω σήμερα εδώ μπροστά στην προτομή, του δικού σας, αλλά και του δικού μας Γιάννη Σακελλαρίου  , αυτόν που εσείς γεννήσατε κι εμείς που τον  κρατάμε λαμπάδα αναμμένη, είναι ξεχωριστή.

Γιάννη Σακελλαρίου για μας  δεν είσαι νεκρός, γιατί , όπως γράφει  ο  μεγάλος ποιητής   Κωστής Παλαμάς: Νεκρός είναι όποιος γέρνει  στην κλίνη της  αρρώστιας και πάει και δεν γερνά, όμως του ήρωα η ζωή ποτέ της δεν τελειώνει  και από τη στιγμή που πέφτει αθάνατη αρχινά.

Και ο ήρωας Γιάννης Σακελλαρίου θα μείνει  αθάνατος.

Στη συνέχεια  ανέγνωσε τον χαιρετισμό του Δημάρχου Ζίτσας.

Χαιρετισμός Δημάρχου Ζίτσας

Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκλησή σας να παρευρεθώ στην εκδήλωση  μνήμης για το Σμηναγό Ιωάννη Σακελλαρίου.   Αποτελεί για εμένα μεγάλη τιμή  αυτή σας η πρόσκληση.  Δυστυχώς όμως παρά την επιθυμία μου να βρίσκομαι κοντά σας και να τιμούμε όλοι μαζί τον ήρωά μας, ανειλημμένες υποχρεώσεις δε μου το επιτρέπουν.

Είναι χρέος μας με εκδηλώσεις σαν τη σημερινή, να αποτίνουμε φόρο τιμής και να διατηρούμε άσβεστη  τη μνήμη  των ηρώων μας που αγωνίστηκαν  και θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρα μας.  

Με το σημείωμά μου αυτό, σας μεταφέρω επίσης το μήνυμα των κατοίκων του Δήμου Ζίτσας.   Μήνυμα βαθιάς αναγνώρισης, σεβασμού και τιμής στη μνήμη του Σμηναγού Σακελλαρίου. Ενώνουμε μαζί σας τη φωνή μας και εκφράζουμε την βαθιά ευγνωμοσύνη μας.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

Μιχάλης Πλιάκος, Δήμαρχος Ζίτσας

 

Στεφάνια κατέθεσαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών  κ. Γεώργιος Κώτσηρας , ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αθανάσιος Μπούρας, ο Δήμαρχος Μάνδρας- Ειδυλλίας κ. Χρήστος Στάθης  ,  εκπρόσωποι στρατιωτικών και πολιτικών αρχών, η Αδελφότητά μας κ.α

 Στην εκδήλωση παρέστησαν : Ο Υφυπουργός Εξωτερικών  κ.  Γεώργιος Κώτσηρας,   ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αθανάσιος Μπούρας, ο δήμαρχος Μάνδρας- Ειδυλλίας κ. Χρήστος Στάθης ,  ο βουλευτής  Δυτικής Αττικής κ. Ευάγγελος  Λιάκος, ο νεοεκλεγής Δήμαρχος   Μάνδρας- Ειδυλλίας κ, Αρμόδιος Δρίκος , Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι , πρώην δήμαρχοι, πρόεδροι κοινοτήτων, εκπρόσωποι φορέων     και  πλήθος κόσμου.

 










 

Δεν υπάρχουν σχόλια: