Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

Εορτή Αγίας Παρασκευής



Την Τρίτη  25 Ιουλίου παραμονή της Γιορτής της Αγίας Παρασκευής  , στην ομώνυμη εκκλησία του χωριού μας που βρίσκεται  στη θέση στέρνες πραγματοποιήθηκε  εσπερινός    και αρτοκλασία από τον εφημέριο του χωριού μας πατήρ Αλέξανδρο.  Αρκετοί τίμησαν  με  την παρουσία του τη  γιορτή της Αγία ς Παρασκευής.  Την επόμενη , γιορτή της Αγίας Παρασκευής τελέστηκε θεία λειτουργία στον ομώνυμο ναό.

Εδώ θα θέλαμε να πούμε ότι χάρις των προσπαθειών της εκκλησιαστικής επιτροπής  και με την οικονομική συνδρομή  πιστών, έχουν γίνει σημαντικά πράγματα στον ιερό ναό . Έγινε  καθαρισμός  και ανάδειξη παλαιών εικόνων , μέρους του   παλαιού τέμπλου, ξύλινος σταυρός , τα οποία τοποθετήθηκαν σε προθήκες .

  Πληροφορίες για τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής

Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής σώζεται και σήμερα στη θέση «στέρνες» του μεγάλου μαχαλά. Από επιγραφή στα λυπηρά του κατεστραμμένου  και από πολλού χρόνου αντικατασταθέντος  παλαιού τέμπλου, όπου αναγράφεται η χρονολογία ζρξβ’ (= 7162 από κτίσεως κόσμου, δηλ. 1653/4) μπορούμε να  δεχτούμε ότι η κτήση του ναού αυτού υπήρξε  είτε σύγχρονη ή ίσως λίγο προγενέστερη της ως άνω ημερομηνίας.

 Ο  ναός στη σημερινή του   μορφή παρουσιάζει χαρακτηριστικά  τρίκλιτης βασιλικής, είναι ξυλόστεγος , διαθέτει δε και νάρθηκα επίσης ξυλόστεγο , ο οποίος πάντως φαίνεται νεότερος του κυρίως ναού με βάση την τοιχοποιία , διακρίνονται  δηλαδή σαφώς δύο οικοδομικές φάσεις πέραν της αρχικής. Κατά πληροφορίες τη φυσιογνωμία  του ναού συμπλήρωνε και χαγιάτι στη νότια πλευρά του, που υπήρχε  μέχρι το 1940, στοιχείο που επιβεβαιώνεται και από εξωτερικά ίχνη επί του νότιου τοίχου αλλά και από σωζόμενες εντός του ναού στρογγυλές πέτρες , κατάλοιπα της σχετικής κιονοστοιχίας.

 Στο χαγιάτι, όπως διέδωσε η παράδοση, γινόταν κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας οι συνεδριάσεις της Δημογεροντίας, επειδή ήταν λίγο απόμερα. Από το 1948-1955 ο νάρθηκάς της χρησιμοποιήθηκε ως οστεοφυλάκιο. Η εκκλησία εορτάζει στις 26 Ιουλίου κάθε χρόνο. Το βράδυ γίνεται εσπερινός με αρτοκλασία. Παλιότερα πολλοί από τους εκκλησιαζόμενους κοιμούνταν εκεί.

 

 




Δεν υπάρχουν σχόλια: