Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022

Από τα ξεχασμένα έθιμα του χωριού μας… Κυριακή της Πεντηκοστής!

 


Την Κυριακή της Πεντηκοστής οι γυναίκες  και τα παιδιά πήγαιναν στην εκκλησία για τη θεία λειτουργία κρατώντας κλωναράκια φύλλων καρυδιάς. Στην ακολουθία της Γονυκλισίας, που τελείται στο τέλος της λειτουργίας, όλοι γονάτιζαν και τις τρεις φορές πάνω στα καρυόφυλλα, τα οποία μετά τα έπαιρναν στο σπίτι για να τα τοποθετήσουν στο εικόνισμα ή μέσα στις κασέλες και τα μπαούλα με τα ρούχα, σαν ένα είδος φυλακτού.

Το έθιμο με τα φύλλα καρυδιάς την Πεντηκοστή είναι ένα έθιμο που απαντά σε όλο τον ελληνικό χώρο, από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη ακόμη και μέχρι τον μακρινό Πόντο. Σχετίζεται με τη δοξασία που θέλει τις ψυχές των νεκρών να ανεβαίνουν στον επάνω κόσμο κάθε Ανάσταση για πενήντα μέρες. Η Πεντηκοστή είναι η τελευταία μέρα του ταξιδιού των νεκρών, η μέρα που γυρίζουν πίσω. Την ώρα λοιπόν του γονατίσματος στην ακολουθία της Γονυκλισίας οι ψυχές των νεκρών γυρίζουν στον κάτω κόσμο και οι ζωντανοί κλείνουν τα μάτια τους ώστε να μην δουν τις ψυχές που λυπημένες γυρνούν στον Άδη. Μάλιστα γονατίζουν πάνω στα φύλλα καρυδιάς γιατί συμβολίζουν την πικρία που κατέχει τις ψυχές των νεκρών την ημέρα αυτή, μιας που τα φύλλα είναι πικρά.

 Σύμφωνα με μια άλλη παράδοση τα φύλλα της καρυδιάς συμβολίζουν, λόγω της ομοιότητας του σχήματος, την πύρινη γλώσσα που απεικονίζει την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στην εικόνα της Πεντηκοστής.

Παράδοση και πίστη βαδίζουν αιώνες μαζί και οφείλουμε σεβασμό!

Χρόνια Πολλά!

(πηγή Ανάρτηση στο Facebook του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασπαραγγέλων)

Δεν υπάρχουν σχόλια: