Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Παναγιώτης Γ. Μέγας

 





Τη χρονιά αυτή συμπληρώνονται 100 χρόνια από την μνήμη του και η Ακαδημία Αθηνών προκήρυξε βραβείο προς τιμή του. Θα ήταν μεγάλη μας χαρά αν αγωνιζόταν για το βραβείο και παιδιά από την Ζίτσα.

Ο Παναγιώτης Γεωργίου Μέγας υπήρξε πρωτοπόρος Καθηγητής Παιδαγωγικής Μαθηματικών.

Γεννήθηκε στην Ζίτσα Ιωαννίνων το 1922 και πέθανε στην Μόσχα το 1982. Έλαβε μέρος σε πολλούς ιδεολογικούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς αγώνες της γενιάς του.

Στήριγμά του σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής,  η σύζυγος του Αλεξάνδρα Τέντα (1938-2005).

Δίδαξε στο Γυμνάσιο Αρρένων και την Παιδαγωγική́ Ακαδημία Ιωαννίνων (1956-1975) και την Μαράσλειο Ακαδημία στην Αθήνα (1975-1982). Κατά την μεταπολιτευτική́ περίοδο 1974- 82, διετέλεσε επίσης και Επιθεωρητής, Διευθυντής της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Το ερευνητικό́ του έργο εστίασε στην θεωρία των συνόλων και την συμβολή́ της στην ανάπτυξη της ανθρώπινης ευφυΐας και κοινωνικότητας.

Σημαντικότερο έργο του είναι τα «Μαθηματικά́ Σύγχρονα και Θεμελιώδη» (Αθήνα, 1980). Τα βιβλία του διδάχτηκαν στις Παιδαγωγικές Ακαδημίες και για πολλά́ χρόνια μετά τον θάνατό του.

Βραβείο Αριστείας στα Μαθηματικά “Παναγιώτη Μέγα”

Επ’ ευκαιρίας της συμπληρώσεως 100 χρόνων από την γέννηση του, η Ακαδημία Αθηνών προκήρυξε βραβείο αριστείας για την βράβευση της νέας ή νέου με την καλύτερη επίδοση στην Διεθνή́ Ολυμπιάδα Μαθηματικών του έτους 2022. Σε περίπτωση ισοβαθμίας το βραβείο απονέμεται στον μαθητή́ ή την μαθήτρια που προηγείται στην Βαλκανική́ Μαθηματική́ Ολυμπιάδα· σε περίπτωση νέας ισοβαθμίας, στον μαθητή́ ή την μαθήτρια που προηγείται στην Ελληνική́ Μαθηματική́ Ολυμπιάδα «Αρχιμήδης»· και σε περίπτωση νέας ισοβαθμίας, σε όποιον ή όποιαν κατάγεται από́ την Ήπειρο. Στην αναζήτηση των στοιχείων αυτών, η Ακαδημία Αθηνών θα έχει την συνδρομή́ και συνεργασία της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Στην περίπτωση που, παρά τα κριτήρια αυτά́, ουδείς προκριθεί́ για το βραβείο, το ποσό θα διαμοιραστεί στους ισοβαθμήσαντες. Το βραβείο θα απονεμηθεί́ τον Δεκέμβριο του 2022.


περισσότερα


Δεν υπάρχουν σχόλια: