Είδος γλυκού που παλιότερα δεν έλειπε από ζιτσώτικο σπίτι. Πρώτη ύλη για την κατασκευή του καρύδια φρέσκα και μουσταλευριά. Η μουσταλευριά προέρχεται από το βράσιμο του μούστου με στάχτη. Στη συνέχεια αφού αφήσουμε το μίγμα να λαγαρίσει προσθέτουμε αλεύρι, γαρύφαλλο , κανέλα και τα βράζουμε. Όταν είναι πλέον έτοιμη βουτάμε μέσα στην μουσταλευριά κάμποσες φορές τα καρύδια , τα οποία έχουμε περάσει με μια βελόνα σε χοντρή κλωστή . Όταν τελειώσει η διαδικασία αυτή κρεμάμε τα ζμπέκια για μερικές μέρες μέχρι να ξεραθούν. Όταν είναι πλέον έτοιμα κόβονται σε μικρά κομματάκια και προσφέρονται προς βρώσιν .
Τα εικονιζόμενα ζμπέκια δια χειρός Τερψιθέας Κοντονίκα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου