Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Ζμπέκια

 

 


Είδος γλυκού που παλιότερα δεν έλειπε από ζιτσώτικο σπίτι. Πρώτη  ύλη για την κατασκευή του καρύδια φρέσκα  και μουσταλευριά. Η μουσταλευριά  προέρχεται από το βράσιμο του μούστου  με στάχτη. Στη συνέχεια  αφού αφήσουμε το μίγμα να λαγαρίσει προσθέτουμε αλεύρι, γαρύφαλλο , κανέλα και τα βράζουμε. Όταν είναι πλέον έτοιμη βουτάμε μέσα στην μουσταλευριά κάμποσες φορές τα καρύδια , τα οποία έχουμε περάσει με μια βελόνα σε χοντρή κλωστή . Όταν τελειώσει η διαδικασία αυτή κρεμάμε τα ζμπέκια  για μερικές μέρες  μέχρι να ξεραθούν.   Όταν είναι πλέον έτοιμα κόβονται σε μικρά κομματάκια  και προσφέρονται  προς βρώσιν . 

Τα εικονιζόμενα  ζμπέκια  δια χειρός Τερψιθέας  Κοντονίκα 




Δεν υπάρχουν σχόλια: