Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Γενική Συνέλευση- Αρχαιρεσίες για Ανάδειξη νέου Δ.Σ, Ε.Ε, Αντιπροσώπων στις Ομοσπονδίες - Κοπή Πίτας



Την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου   11 το πρωί  πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αδελφότητας η Ετήσια Γενική Συνέλευση που είχε ως κύρια θέματα για συζήτηση:
Τον οικονομικό απολογισμό
Τον απολογισμό πεπραγμένων
Τις προτάσεις των μελών
Την εκλογή νέου Δ.Σ , Ε.Ε, Αντιπροσώπων στην ΠΣΕ και την Ομοσπονδία Καλαμά
Ο πρόεδρος της Αδελφότητας κος  Γιάννης Τσέλιος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους  που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Διοικητικού Συμβουλίου.
Μετέφερε στους παρευρισκόμενους τις ευχές  για το νέο έτος του    Δημάρχου Ζίτσας κ. Μιχάλη Πλιάκου , του συγχωριανού πρώην  βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστου Μαντά , του  συγχωριανού μας  πολιτευτή   με το ΚΙΝΑΛ και πρώην πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου κ. Κώστα Γάτσιου    του Προέδρου της Κοινότητας κ. Περικλή Νούλη, της Πρόεδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζίτσας κ. Αγγελικής Καραμπίνα, της Πρόεδρου του Συλλόγου Γυναικών Ζίτσας κ. Βούλας Πατραμάνη ,  του συγχωριανού μας υποστρατήγου ε.α κ. Χρήστου Τόιλου,   οι οποίοι λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσαν να  παρευρεθούν .  Η προσέλευση των μελών μας δεν ήταν η αναμενόμενη και αυτό κατά κύριο λόγο οφείλεται αν λάβουμε υπόψη τα τηλεφωνήματα στον ιό της γρίπης που αρκετούς τους καθήλωσε στο κρεββάτι.  

Ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιτας , προσφορά του  χωριανού   μας  Σταύρου Κοντονίκα, τον οποίο και ευχαριστούμε.   Το πρώτο κομμάτι της βασιλόπιτας ήταν στον Άγιο Βασίλη και στον Πολιούχο Άγιο  του χωριού τον  Άγιο Νικόλαο. Τα υπόλοιπα για  τους : Το Δήμαρχο του Δήμου Ζίτσας , τον Πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας Ζίτσας, στους μόνιμους κατοίκους  του χωριού μας , που φιλάνε Θερμοπύλες ,  στους Ζιτσιώτες της Αθήνας , στους Ζιτσιώτες που κατοικούν ανά την Ελλάδα, μεγάλο κομμάτι για τους ξενιτεμένους Ζιτσαίους και επίσης ένα πολύ μεγάλο κομμάτι και ένα μεγάλο ευχαριστώ τους γαμπρούς και στις νύφες της Ζίτσας , που στηρίζουν την Αδελφότητα.
 Φέτος  τυχερή  ήταν η κ. Μαίρη Τσίντζου   που στο δικό της κομμάτι ήταν το «φλουρί». Τις καλύτερες  ευχές  μας σ’ αυτήν και την οικογένειά  της.

 Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Αδελφότητας κ Γιάννης Τσέλιος  έκανε  ανάλυση των Εσόδων και των εξόδων ,οικονομικό  απολογισμό , ανάλυση των πραγματοποιηθέντων δαπανών  του έτους 2019 κα έφερε προς ψήφιση τον απολογισμό  του 2019 Ενημέρωσε τη Γενική Συνέλευση για τις δράσεις που πραγματοποίησε  η Αδελφότητα το  2019.
Μίλησε για την έκδοση της εφημερίδας , επισημαίνοντας  την έκδοσή  της στην ώρα της και χωρίς καθυστερήσεις και ευχαρίστησε αυτούς που  κατά καιρό   αρθρογραφούν στην εφημερίδα , αλλά κι εκείνους  που στηρίζουν οικονομικά την εφημερίδα.
Είπε επίσης ότι η κυριακάτικη  συνάντηση που γίνεται κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα στα γραφεία να  συνεχιστεί αδιαλείπτως χωρίς  αναβολές. Πρότεινε μάλιστα να ορίσουν και οι κυρίες από το χωριό μας κάποια μέρα του μήνα  να συγκεντρώνονται στα γραφεία για  συζήτηση , τσάι , καφέ

Πληροφόρησε τους Ζιτσιώτες ότι  ο Σύλλογος προς Διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων  ( διαχειρίζεται τα κληροδοτήματα Φιλίτη ),έχει ανταποκριθεί  σε αίτημα της Αδελφότητας για οικονομική ενίσχυση  ώστε να γίνει κάποια υποτυπώδη αναστύλωση σε ότι έμεινε από την οικία Φιλίτη . Ακόμη  γίνονται προσπάθειες  με  την κοινότητα και με   φορείς του χωριού καθώς και μεμονωμένα άτομα  να μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας  το εγχείρημα. Ενημέρωσε επίσης ότι ομάδα πρωτοβουλίας από Ζιτσαίους που έχουν ευεργετηθεί από κληροδότημα έχει συσταθεί  με σκοπεί να συγκεντρώσει  κάποια χρήματα για αυτό το σκοπό.
Επίσης γνωστοποίησε στους παρευρισκόμενους   ότι  μέλη του   Δ.Σ της Αδελφότητας  πήραν  μέρος στην τελετές  για τον ήρωα  Ιωάννη Σακελλαρίου  που έγιναν  στο Σακελλαρικό και στα Βίλια τον περασμένο  Νοέμβριο.
Ο πρόεδρος της Αδελφότητας απεύθυνε κάλεσμα προς τους νέους του χωριού μας οι οποίοι  ζουν και δραστηριοποιούνται στην Αθήνα να δώσουν το παρόν και να πάρουν στα χέρια τους τις τύχες της Αδελφότητάς μας.
Στη συνέχεια ανέγνωρε  επιστολή χαιρετισμό για την εκδήλωση και προβληματισμούς

της Προέδρου του Συλλόγου Γυναικών Ζίτσας κας Βούλας Πατραμάνη (ακολουθεί παρακάτω).

 Κλείνοντας ζήτησε την  έγκριση του Απολογισμού έτους 2019 ,  τα διοικητικά πεπραγμένα  και  απαλλαγή του ΔΣ και της ΕΕ από κάθε ευθύνη για τα οικονομικά και διοικητικά πεπραγμένα του έτους 2019.
Στη συνέχεια  ο Πρόεδρος της εξελεγκτικής επιτροπής κ. Δημήτριος Μπότσιος διάβασε   την έκθεση του  οικονομικού ελέγχου  της  Επιτροπής

Εκτενή αναφορά για το θέμα  της Πινακοθήκης Χαρακτικής έκανε η  κ. Έφη Μαλάμου , η οποία αναφέρθηκε στη λειτουργία της Πινακοθήκης και   στα   προβλήματα που αντιμετωπίζει  και ζήτησε  την βοήθεια όλων των συμπατριωτών μας . Αυτό το χρονικό διάστημα η Πινακοθήκη είναι κλειστή  λόγω έλλειψης  προσωπικού.
 Ακολούθησαν τοποθετήσεις – προτάσεις μελών της Αδελφότητας.

Μεγάλος προβληματισμός  υπήρξε  για το μέλλον του χωριού μας .
Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε σημάδια παρακμής του χωριού μας  μείωση και γήρανση του μόνιμου πληθυσμού, λίγα παιδιά στο δημοτικό σχολείο, κλείσιμο μαγαζιών, λιγότερος κόσμος επισκέπτεται το χωριό ακόμα και στις γιορτές.
Η κοινότητα Ζίτσας πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες οργανώνοντας   ημερίδα/διημερίδα με στόχο την ανάδειξη όλων  των σημαντικών προβλημάτων  και βάζοντας κάποιους στόχους για ανάπτυξη  ώστε  να μπορέσει ο τόπος μας να  πάει μπροστά.
 Ακούστηκε επίσης  η πρόταση να γίνουν προσπάθειές ανάδειξης των τριών  πηγαδιών και του περιβάλλοντος χώρου.
Πολλά μέλη  είναι προβληματισμένα  με το κλείσιμο της Καλλιθέας, χώρο συνάντησης  και συνάθροισης των κατοίκων του χωριού μας. Περιμένουν από τη Δημοτική Αρχή να  προβεί στις αναγκαίες ενέργειες  για να ανοίξει  ξανά.
Από τον Πρόεδρο του χωριού μας ενημερωθήκαμε τηλεφωνικά για τα παρακάτω θέματα:
1.       Σύντομα θα γίνει η δημοπράτηση της Καλλιθέας.
2.       Η κατασκευή του γηπέδου (στρώσιμο με χλοοτάπητα)  κολλάει στο ότι μέρος του γηπέδου η Δασική Υπηρεσία το θεωρεί δασικό . Γίνονται προσπάθειες  για τον αποχαρακτηρισμό.
3.        Στα  σκαριά μελέτη που προβλέπει το στρώσιμο με  καλντερίμι  του οδικού  άξονα  από την  πλατεία μέχρι το ειρηνοδικείο και μερικά μέτρα στην ανηφόρα προς το Γυμνάσιο.
4.       Γίνονται συζητήσεις  για τη δημιουργία μικρών υδροηλεκτρικών  στο κομμάτι του Καλαμά που ανήκει στην κοινότητα (Σακελλαρικό- Μελίσσι) .
5.       Ο Πρόεδρος της κοινότητας  είναι σε αναζήτηση  ενδιαφερομένων για την εκμετάλλευση του νερού  στο μύλο του Μπίλα , αφού πρώτα γίνουν οι απαραίτητες αναλύσεις, ούτως  ώστε  να προχωρήσουν σε εμφιάλωση.
Μετά  το πέρας  των Γενικής Συνέλευσης ακολούθησαν οι προγραμματισμένες εκλογές .

 Επιστολή Προέδρου Συλλόγου Γυναικών Ζίτσας


Εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών της Ζίτσας να ευχηθούμε σε όλους καλή χρονιά με υγεία, ευημερία και ευτυχία, προσωπική και οικογενειακή!
Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να σας μεταφέρω τους προβληματισμούς μας για το χωριό μας και την καθημερινότητά μας, όπως τη ζούμε εμείς οι μόνιμοι κάτοικοι.
Όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε η Ζίτσα ερημώνει... τα μαγαζιά κλείνουν...ο κόσμος φεύγει... ο αριθμός των μαθητών στα σχολεία μας μειώνετε δραματικά.
Εμείς που μένουμε μόνιμα στη Ζίτσα βλέπουμε το χωριό όλες τις εποχές του χρόνου και όχι μόνο τον Αύγουστο, τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα που έχουμε και ξενόφερτο κόσμο και κάποιους από την Πρωτεύουσα ή από άλλες πόλεις που έρχονται για λίγο και ζωντανεύει το χωριό μας. Εμείς επίσης που ασχολούμαστε με τα κοινά και είμαστε ενεργά Μέλη στους Συλλόγους προσπαθούμε μέσω των εκδηλώσεων να προβάλλουμε τη Ζίτσα και τα τοπικά προϊόντα, να προάγουμε τον πολιτισμό, την τέχνη και τα γράμματα, να μεταφέρουμε στις νεότερες γενιές τα ήθη και τα έθιμα και να χαρίσουμε στιγμές ξεγνοιασιάς και ψυχαγωγίας στους κατοίκους και τους επισκέπτες. Αρωγός βέβαια σε όλα αυτά είναι και η τοπική κοινότητα και ο Δήμος μας!
Χρειάζονται όμως πολλά περισσότερα, από το να επισημαίνουμε μόνο το πρόβλημα. Χρειάζεται να σκεφτούμε λύσεις.
Εμείς ως γυναίκες και ως μητέρες φυσικά, που τα παιδιά μας φοιτούν στα σχολεία μας, αγωνιούμε για το τι μέλλει γενέσθαι. Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε να κρατήσουμε αυτά τα παιδιά εδώ και τα σχολεία μας ανοιχτά με δράσεις και προγράμματα που έχουμε σκεφτεί να οργανώσουμε και ελπίζουμε να τα καταφέρουμε!
Δεν αξίζει η Ζίτσα μας να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί!
Με εκτίμηση
Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών
Βούλα Πατραμάνη



Εκλογές

Για το Διοικητικό Συμβούλιο εκλέχτηκαν αλφαβητικά οι:

Αθανασίου Ρούλα
Καραμίχου Κατερίνα
Κοτσαμπασάκη Χριστίνα
Μαλάμου Έφη
Μαντάς Φώτης
Παπαπάνος Κώστας
Τσέλιος Γιάννης


Αναπληρωματικά μέλη:
Κοντονίκα Έφη
Μαντά Βαρβάρα




Για την Εξελεγκτική Επιτροπή:

Τσίντζος Ανδρέας
Σταματιάδης  Αναστάσιος
Φωτίου  Σ. Ιωάννης

Αναπληρωματικά μέλη:
Αγόρος Κων/νος
Μπότσιος Δημήτριος

Αντιπρόσωποι για την Πανηπειρωτική:

1. Τσίντζος Ανδρέας
2. Μαντάς Κων/νος
3. Δρόσος Λάμπρος

Αναπληρωματικά μέλη:
Τσέλιος Ιωάννης
Τσουκάλης  Δημήτριος

Αντιπρόσωποι για την Ομοσπονδία Άνω Καλαμά

1. Τσουκάλης Δημήτριος
2.Κοντονίκα Ευφροσύνη
3. Σταματιάδης Αναστάσιος

Αναπληρωματικό  μέλος:
  Τσέλιος Ιωάννης



Συγκρότηση   του  νέου Διοικητικού Συμβουλίου σε σώμα


Πρόεδρος        : Γιάννης  Τσέλιος
Αντιπρόεδρος : Κατερίνα Καραμίχου
Γ. Γραμματέας :  Ρούλα Αθανασίου
Ταμίας :  Φώτης  Μαντάς
Μέλος :  Χριστίνα Κοτσαμπασάκη
Μέλος : Έφη Μαλάμου
Μέλος : Κώστας Παπαπάνος







Δεν υπάρχουν σχόλια: