Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

Επίσκεψη στην αρχαία Δωδώνη -Μαθητές σε ρόλο ξεναγού



Ένα ηλιόλουστο πρωινό της 17ης  Μαΐου οι μαθητές του Γυμνασίου με Λ.Τ. Ζίτσας βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης για να υλοποιήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οι μαθητές ξεναγούν στα αρχαία Θέατρα». Υπό την καθοδήγηση των υπεύθυνων καθηγητριών Γεωργοπούλου Χ., Κοκαβέση Ε., Ντάφλου Β. έγινε από τους μαθητές ξενάγηση στα αρχαία μνημεία, σε ελληνική και αγγλική γλώσσα, με την επιμέλεια της καθηγήτριας των αγγλικών Μπουκουβάλα Δ..
Ακολούθησε παράσταση με αποσπάσματα της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή, τη μουσική επιμέλεια των οποίων είχε η καθηγήτρια μουσικής Σαχίνη Βαλεντίνη. Οι μαθήτριες της Α΄ Λυκείου ( Δημητροπούλου Β., Κίτσιου Α., Κοντογιάννη Σ., Κωνσταντάκου Ε., Λιάκου Β. και Τσουμάνη Ε.) τραγούδησαν το «Έρως ανίκατε μάχαν» στα αρχαία ελληνικά σε χορογραφία που σχεδίασαν μόνες τους,  σύμφωνη με το πνεύμα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας ( ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας ενασχόλησής τους με το συγκεκριμένο θεατρικό είδος) και σε μουσική που επιμελήθηκε η μουσικός του Σχολείου Σαχίνη Β.. Εξαιρετική ήταν και η μελοποίηση της Παρόδου που παρουσιάστηκε από το σύνολο των μαθητών του Γυμνασίου ( Γιούνη Κ., Ζορμπαλά Κ., Κατσούλη Ζ., Κατσούλη Π., Κοντογιάννη Β., Κοντογιάννη Δ., Κώστα Ει., Μαλισσόβα Ε., Μπότσιου Ά. Σώζου Β., Τσούμπρη Ευ., Γκόγκου Κ., Καραμπίνα Ζ., Κωνσταντάκου Η., Κώστα Ευ., Μπέρκου Ν., Ντότη Στ., Ξιούρα Β., Σελιμάϊ Α., Γιούνη Δ., Δημητροπούλου Α., Καραμπίνα Π., Λωρίδα Ι., Χρυσοχόου Π.). Σε ρόλο πρωταγωνιστών η Λιάκου Όλγα (Αντιγόνη), Γιάννης Κώτσιας (Κρέοντας) και Αλεξάνδρα Μπότσιου (Ισμήνη) καθήλωσαν με τις ερμηνείες τους το κοινό των διερχόμενων τουριστών, που στο τέλος της παράστασης εξέφρασαν στους μαθητές τα συγχαρητήρια, αλλά και τη συγκίνησή τους. Ιδιαίτερα συγχαρητήρια αξίζουν στις μαθήτριες Γιούνη Δ.,  Δημητροπούλου Α., Βαγγέλη Φ. και Γκρόπασι Λ. που συνόδευσαν τα τραγούδια με μουσικά όργανα.
Η σκηνική παρουσία των μαθητών υποστηρίχτηκε άψογα από τα κοστούμια που δανείστηκε το σχολείο από το Δήμο Δωδώνης, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, αλλά και όσα κατασκευάστηκαν αφιλοκερδώς από την ενδυματολόγο κ. Βέρα Εμμανουηλίδη. Το όλο εγχείρημα είχε την απόλυτη στήριξη του Δ/ντή του Σχολείου, κ. Τσέκα Ι., που εξασφάλισε την άδεια στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά και του συλλόγου των καθηγητών. Υποστήριξη υπήρξε και από παλιούς συναδέλφους του Σχολείου, την Κ. Μαυροσκούφη Β., που είχε την τεχνική επιμέλεια. Ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν η παρουσία γονέων, όπως πάντα. Το Γυμνάσιο με Λ.Τ. Ζίτσας είναι ιδιαίτερα ευτυχές που του δίνεται αυτή η ευκαιρία να περιοδεύει στα αρχαία θέατρα ( Μεσσήνη, Δίον, Επίδαυρο, Δωδώνη) με τη στήριξη πάντα του Δήμου Ζίτσας και της τοπικής κοινωνίας, σε μια προσπάθεια να γνωρίσει βιωματικά τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.




















Δεν υπάρχουν σχόλια: