Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ



Το Σάββατο 26 Ιανουαρίου στις 12:00 το μεσημέρι ,  στο Polis Art Cafe (Πεσματζόγλου 5, Αίθριο Στοάς Βιβλίου, Αθήνα , έγινε  η παρουσίαση του βιβλίου              Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΔΑΧΤΥΛΗΘΡΑ  της Βούλας Λεοντίδη- Πλάτωνα.
 
Για το βιβλίο μίλησαν οι: Λάμπρος Δρόσος, Εκπαιδευτικός, εκπρόσωπος της Αδελφότητας Ζιτσαίων,  Σπύρος Σταύρου Χρήστος , ποιητής & πεζογράφος , Κων/νος Τέλιος, συγγραφέας και η συγγραφέας του βιβλίου κ. Βούλα Λεοντίδη –Πλάτωνα. Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι:  Τάσος Λέρτας, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και ο Γιάννης Τσέλιος , Πρόεδρος της Αδελφότητας Ζιτσαίων.   Ανάγνωση αποσπασμάτων από   το βιβλίο έκαναν οι Χρύσα Θεολόγου και η Μαρίνα Τσουκάλη.
Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν πολλοί  Ζιτσιώτες  της Αθήνας  καθώς και ο συγχωριανός μας κ. Κώστας Γάτσιος , πρώην πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και υποψήφιος βουλευτής με το ΚΙΝ.ΑΛ στο νομό Ιωαννίνων.
 Ο πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Γιάννης Τσέλιος  στον σύντομο χαιρετισμό του είπε:
Νιώθω χαρά και συγκίνηση που παρευρίσκομαι σ’   αυτή την εκδήλωση ως εκπρόσωπος της Αδελφότητας Ζιτσαίων της Αθήνας.
Σαν φιλμ κινηματογραφικής  ταινίας περνούν από μπροστά μου πρόσωπα και εικόνες  που περιγράφονται  με ωραίο  , παραστατικό, αντικειμενικό και με στοιχεία ρομαντισμού   τρόπο στις 12 μικρές ιστορίες  της ελληνικής υπαίθρου  και των ανθρώπων της, όπως αυτά υπήρχαν πριν από αρκετές δεκαετίες . Όλα αυτά συμβαίνουν μέσα από το βιβλίο η ΚΟΚΚΙΝΗ ΔΑΧΤΥΛΗΘΡΑ  της Βούλας Λεοντίδη- Πλάτωνα.
Νομίζω ότι μας μεταφέρεις  στην περιβόητη  Ρούγα μαζί με τους ήρωες  των διηγημάτων σου : τον φούρναρη-  πατέρα μου , μπάρμπα Χρήστο, τον μπάρμπα Ζώη το μανάβη, τον μπακάλη το Σωτήρη Παπαυγέρη, το Σωτήρη  Μπότσιο τον καφετζή και τον  Παύλο το Ζέρβα τον ταβερνιάρη και  παίρνουμε μέρος  στα τεκταινόμενα στον ομφαλό της Ζίτσας, τη Ρούγα.
Η  Ρούγα πόσες στιγμές, πόσες εικόνες, οι πρώτες της ζωής μας  και οι παντοτινές , αυτές που επιστρέφουν  στο πέρασμα του χρόνου, όλο και πιο  συχνά,  πηγούλες θαρρείς με δροσερό νεράκι  για της ψυχής μας το ξεδίψασμα, όπως με γλαφυρό και παραστατικό  τρόπο, που εσύ ξέρεις, περιγράφεις  Βούλα στο βιβλίο σου. Μέσα από τις σελίδες ζωντανεύουν  με ξεχωριστή ευαισθησία  και ρομαντισμό όλα εκείνα τα προσωπικά σου βιώματα  , που αφορούν  τη ζωή στο χωριό αλλά και τα μεγάλα ζητήματα της εποχής, όπως ήταν η εσωτερική μετανάστευση , ο γάμος με  προξενιό, δια αλληλογραφίας, η ζωή των παιδιών , ο ξενιτεμός, η φτώχια και άλλα.
Βλέπω τώρα ανάμεσα στο ακροατήριο και πρωταγωνιστή διηγήματός σου , αυτόν που με το κερί  έκαψε το σεντόνι της παράστασης  ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ , που παίχτηκε από συνομήλικούς μας  στο μαχαλά μας και  ξαναζώ  τα αξέχαστα  παιδικά  χρόνια.
Η Ζίτσα ως κεφαλοχώρι της περιοχής, ήταν πάντοτε  το κέντρο των  γραμμάτων και των τεχνών  και έχει να επιδείξει ανθρώπους με πλούσιο συγγραφικό, λογοτεχνικό και ποιητικό έργο. Αυτή την παράδοση  εσύ Βούλα συνεχίζεις  επάξια. Η  Κόκκινη Δαχτυλήθρα  ενώνει το άρωμα του παρελθόντος  με το σήμερα και λειτουργεί  σαν ένας μοχλός  διέγερσης  των δραστηριοτήτων  μας  και των αξιών  μας για το μέλλον.
Εύχομαι καλοτάξιδο να είναι το βιβλίο σου  η  ΚΟΚΚΙΝΗ ΔΑΧΤΥΛΗΘΡΑ και προτείνω   στους απανταχού Ζιτσιώτες   το βιβλίο αυτό να κατέχει  περίοπτη  θέση  και να κοσμεί τις  βιβλιοθήκες όλων των Ζιτσαίων.

Ευχαριστώ

















Δεν υπάρχουν σχόλια: