Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Πρωτοπορεί ο Δήμος Ζίτσας στον ενεργειακό σχεδιασμό για τις δημοτικές υποδομές με φωτοβολταϊκά στις στέγες του Γυμνασίου και Λυκείου Ελεούσας



Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία δύο φωτοβολταϊκών  συστημάτων στις κεραμοσκεπές του Γυμνασίου και Λυκείου  Ελεούσας μετά και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από το Δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο και τον ανάδοχο. Η προμήθεια και εγκατάσταση των δύο φωτοβολταϊκών συστημάτων αξιοποιώντας τον Εικονικό Ενεργειακό Συμψηφισμό (virtual net metering), πραγματοποιείται με ίδιους πόρους και εντάσσεται στο πλαίσιο των έργων ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κτιρίων-εγκαταστάσεων που υλοποιεί ο Δήμος Ζίτσας στο πλαίσιο του Ενεργειακού Σχεδιασμού που έχει καταρτίσει, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων.
Τα δύο φωτοβολταϊκά συστήματα, ισχύος 28,28 kWp αντίστοιχα, αξιοποιούν    τον Εικονικό Ενεργειακό Συμψηφισμό (virtual net metering) δίνοντας τη δυνατότητα στο Δήμο να μειώσει τις δαπάνες για ηλεκτρική ενέργεια καθιστώντας τον ταυτόχρονα πρωτοπόρο καθώς είναι ο μοναδικός Δήμος στην Ήπειρο που θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα καλύπτει όχι μόνο τις ανάγκες των δύο σχολικών μονάδων αλλά και των τεσσάρων αντλιοστασίων ύδρευσης της Δημοτικής Κοινότητας Ελεούσας.
«Αισθανόμαστε υπερήφανοι και ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γιατί για άλλη μία φορά αποδεικνύουμε πως χάρη και στην επίπονη προσπάθεια των υπηρεσιών,  καταφέρνουμε να υλοποιήσουμε σταδιακά όσα σχεδιάζουμε και προετοιμάζουμε με στόχο τα οφέλη που θα αποκομίζουμε να τα απολαμβάνουν οι δημότες. Νοικοκυρεύουμε τη διαχείριση των υπηρεσιών αξιοποιώντας κάθε καινούργιο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να εξοικονομούμε χρήματα τα οποία θα μας δώσουν τη δυνατότητα να διατηρούμε σταθερά χαμηλά τα δημοτικά τέλη προς τα νοικοκυριά»,  αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του, ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος, με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης.
Να σημειωθεί πως, με τον Εικονικό Ενεργειακό Συμψηφισμό (virtual net metering) δίνεται η δυνατότητα η παραγόμενη πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια από κάθε φωτοβολταϊκό σύστημα να συμψηφίζεται και με άλλες παροχές ηλεκτροδότησης (καταναλώσεις) πέραν της ηλεκτρικής παροχής στην οποία είναι εγκατεστημένο το φωτοβολταϊκό σύστημα. Με τον τρόπο αυτό γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας και σε άλλες καταναλώσεις (αντλιοστάσια, δημοτικούς φωτισμούς), μειώνοντας έτσι τις δαπάνες για ηλεκτρική ενέργεια και κατ’ επέκταση των εκπομπών CO2. Έτσι ο Δήμος επιτυγχάνει σημαντικά ενεργειακά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη.     
«Για τη Δημοτική Αρχή Ζίτσας, επισημαίνει ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος, η προστασία του περιβάλλοντος και η εξοικονόμηση πόρων από την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αποτελεί βασική προτεραιότητα για το λόγο αυτό, την τελευταία διετία προχωρήσαμε ήδη δράσεις που προβλέπονται και στη μελέτη του ενεργειακού σχεδιασμού». Ειδικότερα:
§  Από τις αρχές του 2018 εγκαταστήσαμε πίνακες αντιστάθμισης σε εννέα (9) κύρια αντλιοστάσια για την αντιστάθμιση της αέργου ισχύος η οποία χρεώνεται επιπλέον από τον εκάστοτε πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα την μείωση του λειτουργικού κόστους και κατά συνέπεια την μείωση των εκπομπών CO2.
§  εγκαταστήσαμε και διασυνδέσαμε Φωτοβολταϊκό Σύστημα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μεταμόρφωσης .
§  προχωρήσαμε στην καταγραφή του Υφιστάμενου Δικτύου Δημοτικού Οδοφωτισμού με βάση την οποία στο άμεσο μέλλον θα εξεταστεί η δυνατότητα αντικατάστασης όλων των συμβατικών φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων με νέας τεχνολογίας και χαμηλής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
§  Αντικαθιστούμε  σταδιακά κάθε συμβατικό λαμπτήρα οικονομίας ισχύος 23W που καίγεται με λαμπτήρες διόδων φωτοεκπομπής (LED) με ισχύ 13W. Με τον τρόπο αυτό, το επόμενο διάστημα όταν αντικατασταθούν στο σύνολό τους οι λαμπτήρες των 23W, με λαμπτήρες νέας τεχνολογίας επιτυγχάνουμε εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση των δαπανών.
§  Διενεργήσαμε ενεργειακές επιθεωρήσεις και εκδώσαμε ενεργειακά πιστοποιητικά για κτίρια, τα οποία στεγάζουν Δημοτικές Υπηρεσίες και Σχολεία
§  εκπονήσαμε προμελέτες για την ενεργειακή αναβάθμιση επτά (7) Σχολικών Κτιρίων.
§  καταρτίσαμε μελέτες για κατασκευή Γεωθερμικού Συστήματος Θέρμανσης-Ψύξης στο Δημοτικό Σχολείο Ελεούσας και στο Γυμνάσιο-Λύκειο Ελεούσας .

Δεν υπάρχουν σχόλια: