Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018

Εκδήλωση φόρος τιμής, για το Ζιτσαίο εθνικό χαρτογράφο Μιχαήλ Χρυσοχόο



Φόρο τιμής στο Ζιτσαίο πρωτοπόρο της εθνικής χαρτογράφιας Μιχαήλ Χρυσοχόο αποτέλεσε η εκδήλωση που οργάνωσαν ο Δήμος Ζίτσας, η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζίτσας το βράδυ της Κυριακής (12/08/2018) στην Πινακοθήκη Χαρακτικής «Κώστας Μαλάμος».
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολος Κατσίκης που με το μεστό και τεκμηριωμένο λόγο του  καθήλωσε το ακροατήριο παρουσιάζοντας τα σημαντικότερα σημεία από τη ζωή και του έργο του Μιχαήλ Χρυσοχόου αναδεικνύοντας τη σπουδαιότητα της προσφοράς του στις εθνικά κρίσιμες για τη χώρα μας εποχές που έζησε και έδρασε (1834-1921).  
Στο χώρο της Πινακοθήκης, οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το χαρτογραφικό έργο του Μιχαήλ Χρυσοχόου καθώς εκθέτονταν χάρτες από τις ειδικές συλλογές που διαθέτει η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων και την ιδιωτική συλλογή των αδελφών Κοσμά που τους παραχώρησαν για την εν λόγω διοργάνωση.
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Θέλουμε με την αποψινή διοργάνωση να γνωρίσουμε όλοι μας και πολύ δε περισσότερο η νεολαία μας  έναν από τους ανθρώπους που αν και γεννήθηκαν εκατοντάδες χρόνια πριν από εμάς εργάστηκαν σκληρά για τούτον τον τόπο έχοντας ως όραμά τους ένα καλύτερο αύριο για τις γενιές που θα ακολουθούσαν.
Με το σπουδαίο διαχρονικά έργο τους, τη δράση τους και την προσφορά τους αναδείχθηκαν οι κυριότεροι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ευποιίας και αποτελούν κατά κοινή ομολογία, ανεκτίμητο εθνικό κεφάλαιο, όχι μόνο για μας, αλλά για όλους τους Έλληνες.
Αναφέρομαι φυσικά στους Εθνικούς μας Ευεργέτες και σε όλους όσοι συνέβαλαν στην ανάδειξη των γραμμάτων και των τεχνών. Ο τόπος μας, -η Ζίτσα που είμαστε σήμερα, αλλά και τα Γραμμενοχώρια, η Κληματιά, το Δεσποτικό- γέννησε σημαντικούς Ευεργέτες και Δασκάλους του γένους που με το έργο τους μας κάνουν υπερήφανους.
Αισθανόμαστε για τον καθένα ξεχωριστά και για όλους μαζί βαθιά ευγνωμοσύνη και θεωρούμε πως, ως ελάχιστο φόρο τιμής για όσα σπουδαία μας άφησαν είναι να κρατούμε διαρκώς άσβεστη τη μνήμη τους για να τους γνωρίσουν και οι γενιές που μας ακολουθούν προκειμένου να αποτελέσουν για αυτές τα πρότυπα και σημεία αναφοράς που αναζητούν».
«Γιγαντιαίο» χαρακτήρισε του έργο του Μιχαήλ Χρυσοχόου παίρνοντας το λόγο η προϊστάμενη της  Ζωσιμαίας Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Βαΐα Οικονομίδου αναφερόμενη δε, στη συμμετοχή της Βιβλιοθήκης στην εκδήλωση τόνισε «η παρουσία μας εδώ σήμερα ας θεωρηθεί ελάχιστη συνεισφορά σε τούτο τον τόπο των Μεγάλων & Ευ-ποιούντων Ανδρών & Γυναικών. Γνωρίζοντας την αξία των τεκμηρίων που διαθέτουμε στα 200 χρόνια λειτουργίας μας, φιλοσοφία μας είναι ,ότι οι θησαυροί είναι για όλους. Έτσι, αυτοί δεν πρέπει επ’ ουδενί να παραμένουν αναξιοποίητοι, αλλά με δημιουργικές συνέργειες όπως η σημερινή, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να έρχονται σε επαφή μέσω αυτών με την πολιτισμική κληρονομιά και να την απολαμβάνουν σεβόμενοι πάντα τη σημασία της».
Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζίτσας Αγγελική Καραμπίνα, παρουσίασε τον ομιλητή  της εκδήλωσης, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Απόστολο Κατσίκη, ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης και μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «νοιώθουμε απόψε πολύ συγκινημένοι αλλά και χαρούμενοι γιατί η Ζίτσα εκπληρώνει ένα μεγάλο χρέος σε ένα σπουδαίο τέκνο της».
Ακολούθησε η ομιλία του κ. Απόστολου Κατσίκη, ο οποίος συνεχάρη και ευχαρίστησε τους διοργανωτές της εκδήλωσης γιατί όπως εξήγησε του δίνουν τη δυνατότητα  να παρουσιάσει στο γενέθλιο τόπο του Χρυσοχόου «άγνωστες εν πολλοίς πτυχές» της προσωπικότητας και του έργου του.
«Με τη σημερινή μου ομιλία είπε, προσπάθησα να σκιαγραφήσω αδρά το βίο και την πολιτεία ενός λίαν αξιόλογου συμπατριώτη μας του οποίου το έργο και η προσφορά σε πολλούς τομείς και σε κρίσιμες για την πατρίδα μας περιόδους θεωρώ ότι δεν είναι, ως όφειλε, γνωστό και δεν του έχουν αποδοθεί τα δέοντα. Αποτιμώντας δε, το έργο του Μιχαήλ Χρυσοχόου ο κ. Κατσίκης τόνισε: «τόσο σε χαρτογραφικό όσο και σε συγγραφικό επίπεδο διαπιστώνουμε και συνειδητοποιούμε το μέγεθος της συμβολής-προσφοράς του στα στρατιωτικά, επιχειρησιακά αλλά και διπλωματικά, εθνικά, επιστημονικά και εκπαιδευτικά δεδομένα και εξελίξεις της χώρας μας». Κλείνοντας επεσήμανε πως «τόσο η ομιλία του όσο και η έκθεση των χαρτών συνιστούν συνάμα μια μορφή επίκαιρης καταξίωσης των προσπαθειών και αγώνων των προγενέστερων ημών και επιστροφής, ως αντίδωρο, από εμάς τους απογόνους και τους επιγόνους, μέρους του χρέους που δικαιωματικά τους οφείλεται». 
 Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Αντιδήμαρχος Γιαννούλα Γεωργούλη, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Ζίτσας Περικλής Νούλης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής εταιρείας Στέφανος Φούσας, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και φορέων, δεκάδες κόσμου.
ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: