Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

2ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ

     Ο Σύλλογος Φίλων Πινακοθήκης Χαρακτικής “Κώστας Μαλάμος” διοργάνωσε  το 2ο Συμπόσιο Χαρακτικής που  πραγματοποιήθηκε  στον χώρο της Πινακοθήκης στη Ζίτσα Ιωαννίνων από την Τρίτη 21 Αυγούστου έως και το Σάββατο 25 Αυγούστου 2018  και είχε ως  θέμα “Φυτά και δέντρα της Ηπείρου μέσα απ’ την τέχνη της Χαρακτικής” υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.
Η πινακοθήκη Χαρακτικής του Δήμου Ζίτσας είναι ένας χώρος φιλόξενος   για τους επισκέπτες , που δεν λειτουργεί  μόνο ως μουσείο με αξιόλογη συλλογή.  Το όραμα της δημιουργίας  της ανήκε στον Ζιτσαίο  ζωγράφο και χαράκτη Κώστα Μαλάμο  που τίμησε  έτσι τον τόπο  καταγωγής του δίνοντας το έναυσμα  για να δημιουργηθεί  εδώ μια κοιτίδα για τη διαφύλαξη  και τη διάδοση  της εγχάρακτης  τέχνης.
Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό  σε μια εποχή που οι ψηφιακές  εικόνες βομβαρδίζουν  το βλέμμα μας , κάνοντας τα έργα της χαρακτικής να μοιάζουν  ανοίκεια στα μάτια μας. Το 2ο Συμπόσιο χαρακτικής  με θέμα «Φυτά  και δέντρα της Ηπείρου μέσα απ’ την τέχνη της χαρακτικής» συμβάλλει  σημαντικά στην αναγέννηση  αυτής  της τέχνης  στην περιοχή. Το κοινό είχε τη δυνατότητα να δει από κοντά  τη διαδικασία  παραγωγής  ενός  χαρακτικού έργου. Στα εργαστήρια  χαρακτικής που διοργανώθηκαν  συμμετείχαν περισσότερα από 50  παιδιά και τα έργα που έφτιαξαν με την καθοδήγηση  των  καλλιτεχνών έχουν ζωντάνια  και φρεσκάδα.
Σε όλη τη διάρκεια της δραστηριότητας αυτής, το φιλότεχνο κοινό είχε  τη δυνατότητα να δει από κοντά τη διαδικασία παραγωγής ενός χαρακτικού έργου και να συνομιλήσει με τους καλλιτέχνες. Δύο πρωινά  λειτούργησε εργαστήρι χαρακτικής για παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.
Η πρώτη μέρα του εκπαιδευτικού προγράμματος ολοκληρώθηκε με επιτυχία, με τους χαράκτες μας  να εντυπωσιάζουν τους μικρούς μας φίλους αλλά και να εντυπωσιάζονται από τη φαντασία και τις δυνατότητες των μικρών!
Η δεύτερη μέρα του εκπαιδευτικού προγράμματος έκλεισε με τους μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου. Με την βοήθεια των χαρακτών χάραξαν πάνω σε πηλό και τύπωσαν το δικό τους έργο. Το αποτέλεσμα καταπληκτικό!
Τα χαρακτικά που δημιούργησαν τα παιδιά στο διήμερο εργαστήρι χαρακτικής, τοποθετήθηκαν πάνω σε κύβους και αποτελούν πλέον κομμάτι της μόνιμης έκθεσης! "5 + 1 χαράκτες"..."5 + 1 κύβοι"
Επίσης,  πραγματοποιήθηκε  ομιλία με θέμα “Η Χαρακτική στην Ελλάδα σήμερα” από τον Δημήτρη Παυλόπουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Συμμετείχαν  οι χαράκτες (Μέλη του ΕΕΤΕ, ΕΕΧ και greekartists.info):
Βάρθης Φώτης
Γκαλτέμης Χριστόδουλος
Γριμάλδη – Κορομηλά Ράνια
Δεσεκόπουλος Νίκος
η κεραμίστρια Νέλλη Γιαχανατζή
και ο Ιστορικός Τέχνης Δημήτρης Παυλόπουλος



φωτογραφίες  από το συμπόσιο























Δείτε εδώ κι άλλες

Δεν υπάρχουν σχόλια: