Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Διαβολογέφυρο ή Ουρανογέφυρο



Το ωραιότερο και φοβερά επικίνδυνο φαράγγι που διατρέχει ο ποταμός Καλαμάς  ανάμεσα στα χωριά  Καταρράχτης (Γλίζιανη)  και Λίθινο έχει δυο φυσικά γεφύρια το Θεογέφυρο (που τώρα πλέον δεν υπάρχει)  και το Διαβολογέφυρο. Και τα δυο σχηματίστηκαν  από τη διάβρωση των πετρωμάτων στη βάση των φυσικών αναχωμάτων που δημιουργούσαν άλλοτε μεγάλους  καταρράχτες.   Πότε έγινε το Θεογέφυρο δεν γνωρίζουμε. Αποτελούσε όμως από την αρχαιότητα το φυσικό πέρασμα του Καλαμά και κατά τους μέσους χρόνους κατασκευάστηκαν υποστηρικτικές πέτρινες καμάρες στην πιο στενή πλευρά του για την διαπλάτυνση του καταστρώματος της γέφυρας.
Αντίθετα το Διαβολογέφυρο που ποτέ δεν χρησίμεψε σαν πέρασμα  αφού βρίσκεται σε δύσβατη περιοχή  και στη δεξιά όχθη του ποταμού υπάρχει γκρεμός, δικαιολογεί το όνομά του  από την προαιώνια πάλη του Καλού  με το Κακό: Όπου ο Θεός κατασκευάζει κάτι για να διευκολύνει  και να βοηθήσει τον άνθρωπο , ο Διάβολος κατασκευάζει κάτι αντίστοιχο  χωρίς πρακτική σημασία για να τον περιπαίξει.

Τώρα ύστερα από την καταστροφή του θεϊκού  Θεογέφυρου ας ψάξουμε να βρούμε  σημεία πρόσβασης  , ώστε να   το αναδείξουμε και να το κάνουμε προσβάσιμο στους επισκέπτες.


Δείτε το σχετικό VIDEO

Δεν υπάρχουν σχόλια: