Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Αδελφοποίηση

Αδελφοποίηση του ΔΗΜΟΥ ΖΙΤΣΑΣ με το ΔΗΜΟ ΝΑΡΝΤΟ ΙΤΑΛΙΑΣ
Την Πέμπτη 9 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε τη εκδρομή της αντιπροσωπίας του Δήμου Ζίτσας αποτελούμενη από το Δήμαρχο κ.Δ.Ρογκότη, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ Π.Παππά, τους αντιδημάρχους κ.κ. Φ.Ράρρα και Σ.Πάικα, τους δημοτικούς συμβούλους κ.κ Κ. Γιαννόπουλο, Δ.Δήμο, Κ.Καραμπίνα, Ν.Μπούτσικο Σ.Παπαγγέλη, Γ.Σταλίκα , τον Πρόεδρο της κοινότητας Ζίτσας κ Π.Γρίβα, τον Πρόεδρο της Αδελφότητας Ζιτσαίων κ.Ι.Τσέλιο , το χορευτικό του Δήμου και καμιά εικοσαριά Ζιτσιώτες για την τελετή αδελφοποίησης μεταξύ του Δήμου Ζίτσας και του Δήμου Ναρντό Ιταλίας.
Το πρωί της Παρασκευής καταφτάσαμε στο λιμάνι του Μπρίντιζι και από εκεί για το Λέτσε, τη Βενετία του Νότου όπως την αποκαλούν. Στο Λέτσε επισκεφτήκαμε το ιστορικό κέντρο της πόλης όπου θαυμάσαμε την αρχιτεκτονική στους ναούς και τα κτίρια, όλα σε ρυθμό Μπαρόκ. Επισκεφτήκαμε τον καθεδρικό ναό με την επιβλητική πρόσοψη , το κάστρο της, την κεντρική πλατεία με το άγαλμα του Σαν Ορόντζο, το αρχαίο ρωμαϊκό αμφιθέατρο, περιηγηθήκαμε στα στενά γραφικά δρομάκια με τα παλάτια φτιαγμένα από τη χαρακτηριστική πέτρα Λετσέσε. Στη συνέχεια αναχωρήσαμε για το ξενοδοχείο στο οποίο και τακτοποιηθήκαμε. Το απόγευμα επισκεφτήκαμε τα ελληνόφωνα χωριά Καλιμέρα και Ζολίνο.
Στο Ζολίνο σύμφωνα με το πρόγραμμα έπρεπε να γίνει χορευτική παράσταση του χορευτικού του Δήμου μας και στη συνέχεια θα παρακολουθούσαμε κονσέρτο στη Γκρίκο (ελληνική διάλεκτος) από κάποιο τοπικό συγκρότημα. Δυστυχώς όμως δεν έγιναν όπως ακριβώς όλοι τα περιμέναμε. Πρώτα πρώτα δεν υπήρχε κάποια αντιπροσωπία να μας περιμένει εκτός από δυο – τρεις οι οποίοι δήλωναν άλλος αντιδήμαρχος, άλλος πρόεδρος πολιτιστικού κλπ . Εδώ υπήρξε ένας εκνευρισμός από πλευράς μας. Τελικά μαζεύτηκαν καμιά δεκαριά ντόπιοι και το χορευτικό προς τιμή του δέχτηκε να χορέψει στην ουσία μπροστά στους συνοδούς από την Ελλάδα.
Το Σάββατο είχε ενδιαφέρον , ξεκινήσαμε με περιήγηση στην πόλη που επρόκειτο να αδελφοποιηθούμε . Ο αντιδήμαρχος Αντόνιο Καβάλο , υπεύθυνος της αδελφοποίησης , ο οποίος είχε έλθει και στη Ζίτσα το προηγούμενο καλοκαίρι μας ξενάγησε στο ιστορικό κέντρο της πόλης , το οποίο κατά γενική ομολογία ήταν καταπληκτικό, μικρογραφία του Λέτσε και στη συνέχεια η αντιπροσωπία έγινε δεκτή από το δήμαρχο του NARDO στο δημαρχείο της πόλης που βρίσκεται μέσα στο μεσαιωνικό κάστρο της πόλης. Μίλησε πρώτος ο δήμαρχος του NARDO στη συνέχεια ο δήμαρχος του Δήμου μας κ.Ρογκότης και ο πρώην δήμαρχος του NARDO ο οποίος είχε έρθει στη Ζίτσα για τις πρώτες υπογραφές αδελφοποίησης. Πληροφορηθήκαμε από τον δήμαρχο του NARDO ότι η αδελφοποίηση δε θα γίνει στην παρούσα φάση λόγω του ότι δεν έχει τη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου και προσδιόρισε ότι κατά τον Οκτώβριο θα είναι σε θέση να προβεί στην υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης. Την αδυναμία υπογραφής του πρωτόκολλου αδελφοποίησης την γνωρίζαμε δυο- τρεις μέρες πριν γίνει το ταξίδι. Θεωρώ πάντως ότι η υποδοχή που μας επιφύλαξε η δημοτική αρχή του NARDO ήταν αρκετά καλή.
Το απόγευμα επισκεφτήκαμε την όμορφη πόλη Καλλίπολη, αρχαία αποικία των Ελλήνων. Εδώ υπάρχει και το μοναδικό ελληνικό σιντριβάνι , το οποίο αναστηλώθηκε πρόσφατα.
Από κει πήγαμε στην πανέμορφη πόλη του Οτράντο, που είναι το κοντινότερο σημείο από την Ελλάδα, περίπου 70 χιλιόμετρα.
Την επόμενη μέρα λόγω προβλήματος με το πλοίο το οποίο θα μας μετέφερε στην Ελλάδα, αναγκαστήκαμε να μεταβούμε στο λιμάνι του Μπάρι , όπου από κει με το super fast II αναχωρήσαμε για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.
Δυο λόγια την αδελφοποίηση .
Είναι σαφές σε εμάς πως ο θεσμός των Αδελφοποιήσεων είναι ένα ειρηνευτικό κατ’ αρχήν ρεύμα, που δυνάμωσε την παρουσία του λίγο μετά τον τόσο καταστροφικό Β’ Παγκόσμιο πόλεμο με στόχο την συμβολή του στην παγίωση της Ειρήνης και τη δημιουργία φιλικών δεσμών δύο ή περισσότερων Δήμων με απώτερο σκοπό να γεννηθούν νέες δυνατότητες της από κοινού αντιμετώπισης τυχόν προβλημάτων και κυρίως ενίσχυσης πρωτοβουλιών κοινής δράσης για την ανάπτυξη της Παιδείας, του Πολιτισμού, της οικονομίας και των άλλων παραμέτρων που υπηρετούν την ουσία της ενωμένης Ευρώπης στην οποία ανήκουν και οι χώρες μας Ελλάς και Ιταλία, οι οποίες φέρνουν και τη σφραγίδα της Κοινής καταγωγής των Πολιτισμών μας διαμορφώθηκαν προοδευτικά στη βάση της κλασικής αρχαιότητας και του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού.
Η ευρεία διάδοση του θεσμού των αδελφοποιήσεων έδωσε τη δυνατότητα σε κοινότητες που μέχρι τώρα δεν είχαν καμία επαφή, να ανακαλύψουν τα κοινά στοιχεία που τις ενώνουν. Με την Αδελφοποίηση αυτή γεννιέται ένας ισχυρός και ιστορικός θεσμός , δεσμός φιλίας και συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ζίτσας και Ναρντό.
Η Αδελφοποίηση δίνει τη δυνατότητα προβολής της ιστορίας και του πολιτισμικού περιεχομένου του κάθε Δήμου με το σχεδιασμό και την εφαρμογή επιμορφωτικών προγραμμάτων γλώσσας και πολιτισμού, αναδεικνύει και προβάλλει τους τόπους τουριστικού ενδιαφέροντος του κάθε Δήμου, ενισχύει το κύρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσα σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον ώστε να ενεργούν ως πρεσβευτές του πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου του κάθε Δήμου.
Αυτό συμβαίνει και στη δική μας περίπτωση όπου οι δύο δήμοι έχουν κοινά χαρακτηριστικά, όπως ο δήμος ΖΙΤΣΑΣ και του ΝΑΡΝΤΟ ΙΤΑΛΙΑΣ (Όμορφο φυσικό περιβάλλον, ανάπτυξη οινογαστρονομικού τουρισμού και παραγωγή, ποιοτικών κρασιών, ξεχωριστών ποικιλιών, ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού). Έτσι λοιπόν… το Σάββατο 31 Ιουλίου 2010 είχε γίνει στη Ζίτσα η τελετή αδελφοποίησης μεταξύ του Δήμου Ζίτσας και του Δήμου Ναρντό Ιταλίας. Σαν επακόλουθο των παραπάνω, πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη στο Δήμο του ΝΑΡΝΤΟ. Η Αδελφοποίηση μας μπορεί να ευδοκιμήσει γιατί τούτο το εγγυώνται κατ’ αρχήν η ισχυρή θέλησή μας και στη συνέχεια η κοινή μας πολιτιστική προέλευση, η γεωγραφική μας εγγύτητα, οι συγγενείς μας παραγωγικές δυνατότητες και περισσότερο απ’ όλα ο ταυτόσημος μεσογειακός μας ψυχισμός.
Εκτιμούμε ότι με την Αδελφοποίηση γεννιέται ένας ισχυρός δεσμός φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των Δήμων μας και των Δημοτών μας και οι οποίοι πρέπει να στοχεύσουν στην ενδυνάμωσή της.

Ενώνουμε τις προσπάθειες μας με όλες μας τις δυνάμεις για να βοηθήσουμε στην επίτευξη της ευημερίας και της προόδου των δήμων μας, με κοινές δράσεις συνεργασίας και αλληλοβοήθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: