Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΕΙ


ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ 31ης ΟΔΟΥ ( ΑΣΤΟΡΙΑ ΗΠΑ)

Σήμερα η γειτονιά έχει χάσει μεγάλο μέρος του ελληνόφωνου πληθυσμού της , εκεί μπορείς να τακτοποιήσεις όλες τις δουλειές σου από την τράπεζα μέχρι το φαρμακείο χωρίς να μιλήσεις αγγλικά. Οι Έλληνες εργάζονται εκεί επί πολλά χρόνια σε μπακάλικα, ραφτάδικα, βουλκανιζατέρ, χασάπικα. Ο Έλληνας στην ξενιτιά είναι αϊτός , βρίσκει λύσεις, προνοεί , βγάζει τα καλύτερά του στοιχεία. Μαθαίνει πειθαρχεία και αποταμίευση. Οι δυσκολίες δεν τον τρομάζουν, γιατί τις πέρασε και βγήκε νικητής.
Να πως περιγράφει τη δική του ιστορία ο χωριανός Βασίλης Παπαυγέρης ο οποίος εδώ και 35 χρόνια ζει και εργάζεται στην Αμερική.
Έφυγα 23 χρονών από τη Ζίτσα και βρίσκομαι εδώ 35 χρόνια. Τα πρώτα 20 χρόνια δεν γύρισα στην πατρίδα , δεν υπήρχαν χρήματα για ταξίδια. Δουλέψαμε σκληρά, αλλά φτιάξαμε ένα καλύτερο παρόν και μέλλον. Ακούω ότι τα πράγματα δεν είναι καλά στην Ελλάδα. Νομίζω όμως ότι πέρα από τα προβλήματα, τα ΜΜΕ κάνουν την κατάσταση χειρότερη. Αντί να εμψυχώνουν τον κόσμο, τον οδηγούν στην απόγνωση. Χρειάζεται ψυχραιμία για να βγούμε από το αδιέξοδο. Και εμείς εδώ περάσαμε πολύ δύσκολα, αλλά τα καταφέραμε. Οι Έλληνες μετανάστες είναι παράδειγμα προς μίμηση. Όλοι λένε ότι φταίνε οι πολιτικοί και ως εκ τούτου και οι ψηφοφόροι τους. Ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Μα και εδώ το ίδιο δεν έγινε; Ψηφίσαμε τον Κλίντον δύο φορές και τον Μπους άλλες τόσες, ενώ είχε φανεί από την αρχή ποιος ήταν. Το μεγάλο λάθος πολλών Ελλήνων δεν είναι μόνο ποιον ψηφίζουν, αλλά ότι δεν πληρώνουν εφορία. Πιστεύουν ότι, αν κλέψουν το κράτος, οι δρόμοι, τα σχολεία, τα πάρκα, τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν και θα είναι σε καλή κατάσταση από .. θαύμα. Στην Αμερική, ακόμη και να σκεφτείς να φοροδιαφεύγει, σε έχουν καταλάβει. Είμαι αισιόδοξος ότι η κρίση θα μας κάνει να κατανοήσουμε ορισμένα πράγματα και να φτιάξουμε τη χώρα από την αρχή, σε ποιο υγιείς βάσεις. Οι Έλληνες πελάτες μου δεν πολυμιλάνε για την κρίση. Όχι γιατί δεν έχουν διάθεση, αλλά γιατί δεν έχουν χρόνο. Εδώ δουλεύεις πολύ και δεν χασομεράς σε κουβέντες για τα πολιτικά.

(Αναδημοσίευση από την Καθημερινή 6/3/11)

Δεν υπάρχουν σχόλια: