Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Συνεδρίασε η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Ζίτσας



 

Το Τεχνικό Πρόγραμμα και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του Δήμου Ζίτσας για το 2016 τέθηκαν επί τάπητος στη συνεδρίαση της Δημοτικής  Επιτροπής Διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (29/10/2015) υπό την προεδρία του Δημάρχου Μιχάλη Πλιάκου.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης από τον Δήμαρχο Ζίτσας και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Δημήτρη Λάμπρου παρουσιάστηκαν οι κεντρικοί άξονες και στόχοι των δύο αναπτυξιακών «εργαλείων» του Δήμου και καταγράφηκαν οι απόψεις – προτάσεις των μελών της Επιτροπής Διαβούλευσης και των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που ήταν παρόντες.

«Είναι μεγάλη ευθύνη για μένα αλλά και για όλο το Δημοτικό Συμβούλιο να συμμετέχουμε σε ένα δημοκρατικό θεσμό κοινωνικού ελέγχου,  και προγραμματισμού, που θα καθορίσει και θα ιεραρχήσει με όρους διαφάνειας, αντικειμενικότητας και ισόρροπης ανάπτυξης τις προτεραιότητες για την επόμενη χρονιά» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο κ. Πλιάκος ανοίγοντας τις εργασίες της συνεδρίασης.
Ακολούθως παρουσίασε τους βασικούς στόχους του Τεχνικού προγράμματος που είναι, η υλοποίηση έργων υποδομής, η άσκηση παρεμβάσεων για την αποτελεσματική διαχείριση της καθημερινότητας των πολιτών και η ισόρροπη ανάπτυξη των Τοπικών Κοινοτήτων.
«Λάβαμε υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των Τοπικών κοινοτήτων» ανέφερε ο Δήμαρχος Ζίτσας και εξήγησε: «Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός πως στο σχεδιασμό δε σταθήκαμε αυστηρά στα πληθυσμιακά κριτήρια όπως θα μπορούσαμε να κάνουμε με βάση την ΣΑΤΑ που θα κατανεμηθεί και αγγίζει μόλις τα 355.000 ευρώ».
Σε ότι αφορά στον προϋπολογισμό ο Δήμαρχος Ζίτσας περιέγραψε τις αντίξοες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη λειτουργία του Δήμου εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
«Καταβάλουμε τιτάνια προσπάθεια για να ανταποκριθούμε στα νέα δεδομένα καθώς το κεντρικό κράτος δε μας στέλνει τα χρήματα που μας οφείλει» υπογράμμισε ο κ. Πλιάκος και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την καθυστέρηση στην καταβολή της ΣΑΤΑ και των «παρακρατηθέντων».
« Η προσπάθεια νοικοκυρέματος που ξεκινήσαμε το 2015 συνεχίζεται και με τον προϋπολογισμό που συζητάμε σήμερα για το 2016», συνέχισε ο Δήμαρχος παρουσιάζοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο Δήμος Ζίτσας έχει πληρώσει τις οφειλές του προς το ΣΥΔΛΙ και τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Αποβλήτων από παρελθόντα έτη έως σήμερα καθώς και προς το Δημόσιο -καταβολή ΕΝΦΙΑ- και τους ιδιώτες-προμηθευτές.    
«Καταφέραμε επίσης να χρηματοδοτούμε έργα από δικούς μας πόρους» είπε και κατέληξε: «Βέβαια όλα τα παραπάνω δεν μας κάνουν να εφησυχάζουμε. Ο αγώνας είναι διαρκής ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε κάθε αρνητικό ενδεχόμενο. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό του 2016».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Λάμπρου ο οποίος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «ρεαλιστικό, ισοσκελισμένο, με στοχευμένες παρεμβάσεις για μείωση των λειτουργικών δαπανών και έμφαση στην κοινωνική πολιτική». «Στόχος μας είναι να λειτουργήσει ώστε σε συνάρτηση με το τεχνικό πρόγραμμα να αναπτύξουμε δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λάμπρου και προχώρησε στην εμπεριστατωμένη παρουσίαση των στοιχείων τόσο του τεχνικού προγράμματος όσο και του  προσχεδίου του προϋπολογισμού.   



Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΣΜΗΝΑΓΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΚΟ





Τη μνήμη του σμηναγού Ιωάννη Σακελλαρίου , ο οποίος πριν από 75 χρόνια έπεσε κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ενάντια στους Ιταλούς εισβολείς, υπερασπιζόμενος την ελευθερία της πατρίδας, τίμησαν το πρωί της Τρίτης (27/10/2015),ο εκπρόσωπος της Βουλής,  οι τοπικές αρχές πολιτικές και στρατιωτικές, κάτοικοι της Τ.Κ. Ζίτσας και του οικισμού Σακελλαρικού καθώς και αντιπροσωπεία από τη γενέτειρα του σμηναγού, τα Βίλλια Αττικής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που οργάνωσε ο  Δήμος Ζίτσας.
 Ο οικισμός Σακελλαρικό όπως μετονομάστηκε το χωριό Κουτρουλάδες, στη μνήμη του ήρωα πιλότου και η πλατεία όπου δεσπόζει το άγαλμα  του Σακελλαρίου αποτέλεσαν το επίκεντρο των εκδηλώσεων οι οποίες περιλάμβαναν θεία λειτουργία, επιμνημόσυνη δέηση, καταθέσεις στεφάνων, ομιλίες και απαγγελίες ποιημάτων από τους μαθητές του δημοτικού σχολείου Ζίτσας.

Κορυφαία στιγμή, που προκάλεσε  συγκίνηση στους παρευρισκόμενους, η «κατάθεση» ψυχής  από την 93χρονη Αλεξάνδρα Σουμάλα η οποία ήταν αυτόπτης μάρτυρας της αυτοθυσίας του 25χρονου πιλότου και της κατάρριψής του από τα ιταλικά βομβαρδιστικά στις 2 Νοεμβρίου του 1940. « Είμαστε στα χωράφια. Από πάνω μας πετούσαν για πολύ ώρα αεροπλάνα. Πολεμούσαν στον αέρα. Ξαφνικά είδαμε ένα να βγάζει καπνούς. Το χάσαμε από τα μάτια μας. Ακούστηκε μεγάλος θόρυβος πίσω από το μοναστήρι. Τρέξαμε όλοι προς τα εκεί. Δεν ξέραμε αν είναι Ελληνικό ή Ιταλικό. Λίγο αργότερα ήρθαν οι φαντάροι, είναι Ελληνικό είπαν. Όταν σταμάτησαν οι εκρήξεις, σήκωσαν το σώμα του πιλότου μέσα από τα συντρίμμια και τα ρούχα του πήραν φωτιά. Το παλικάρι ψυχορραγούσε και σε λίγο ξεψύχησε. Το μετέφεραν στο χωριό και εδώ τον θάψαμε» περιέγραψε με δάκρυα στα μάτια η κα. Αλεξάνδρα καταχειροκροτούμενη.  



Στο σκοπό των εκδηλώσεων στάθηκε στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος και στο διαχρονικό μήνυμα της αυτοθυσίας όλων όσων αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας. «Αισθανθήκαμε είπε, ως Δήμος την ανάγκη να αποτίνουμε φόρο τιμής και μνήμης στο γενναίο σμηναγό που δεν εγκατέλειψε τη θέση του, που δεν υποχώρησε στην αριθμητική υπεροχή των Ιταλικών βομβαρδιστικών αλλά έδωσε εντολή στο σμήνος που διοικούσε να διώξουν τον εχθρό μέχρι θανάτου για να μπορεί η χώρα μας σήμερα και εμείς να ατενίζουμε ελεύθεροι τον ορίζοντα. Στη μνήμη του τιμούμε όλους εκείνους τους αγωνιστές και είναι πάρα πολλοί αυτοί, που στις βουνοκορφές της Πίνδου, πλήρωσαν με τη ζωή τους για να γραφεί με «χρυσά» γράμματα το έπος του '40 στις σελίδες της Ιστορίας και για να αναφωνήσει ο Τσώρτσιλ τη γνωστή ρήση «...Οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».
Με τη σημερινή εκδήλωση, κατέληξε ο κ. Πλιάκος, κλiνουμε το γόνυ στο Σμηναγό Ιωάννη Σακελλαρίου και σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και μια Ελλάδα όπως την είχαν ονειρευτεί. Όλοι τους δεν αποτελούν μόνο μορφές της ιστορίας, είναι ζωντανά πρότυπα που θα θέλαμε να υπάρχουν καθημερινά γύρω μας και να καθορίζουν τις επιλογές και την κοινή μας συνείδηση». 

 Χαιρετισμό στην εκδήλωση  απηύθυναν επίσης ο βουλευτής Ιωαννίνων Ν.Δ. και πρώην Υπουργός Κωνσταντίνος Τασούλας και ο πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου Βιλλίων Χρήστος Μεϊντάνης ο οποίος ευχαρίστησε τη Δημοτική Αρχή Ζίτσας για τις εκδηλώσεις τιμής στον ήρωα σμηναγό.

Στεφάνια στο μνημείο του ήρωα σμηναγού κατέθεσαν  ο βουλευτής Κωνσταντίνος Τασούλας, εκπρόσωπος της 8ης Μεραρχίας, ο διοικητής του αστυνομικού Τμήματος Ζίτσας, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Βιλλίων, η πρόεδρος της Τ.Κ. Βιλλίων Δήμητρα Κώντσα, εκπρόσωπος του Συλλόγου γυναικών Ζίτσας, εκπρόσωπος του ΚΑΠΗ, εκπρόσωπος του Σύλλογου Γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου Ζίτσας, ενώ το Δήμο Ζίτσας εκπροσώπησαν η Αλεξάνδρα Σουμάλα και η Αθηνά Καραμπίνα που ήταν και αυτόπτες μάρτυρες της κατάρριψης του πολεμικού αεροσκάφους του σμηναγού Ιωάννη Σακελλαρίου.   
 

 Η εκδήλωση έκλεισε με ποιήματα που απήγγειλαν οι μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού σχολείου.
 Ακολούθησε  δεξίωση και χορός με παραδοσιακή μουσική στο χώρο της εκδήλωσης.


Να σημειωθεί πως το απόγευμα της  Δευτέρας (26/10/2015) στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που οργάνωσε ο Δήμος Ζίτσας, στο πνευματικό κέντρο της Ζίτσας παρουσιάστηκε το βιβλίο «ο πικρός πόλεμος» του Giorgio Rizzo. Η  βραδιά έκλεισε με συναυλία από τη Μικτή Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων.



Προς: τον Δήμαρχο κ.  Μιχάλη Πλιάκο
             Πρόεδρο τ.κ Ζίτσας κ. Περικλή Νούλη

Αξιότιμε κύριε δήμαρχε
Το Δ.Σ του συλλόγου μας θα ήθελε με αυτήν την επιστολή  να σας εκφράσει  τις ευχαριστίες του για την τιμή που μας κάνατε να μας προσκαλέσετε  στον τόπο που θυσιάστηκε υπέρ πατρίδος ο ήρωάς μας Ιωάννης Σακελλαρίου.
Επίσης θα θέλαμε να σας συγχαρούμε  για την άρτια διοργάνωση της εκδήλωσης και την φιλοξενία σας που ήταν  συγκινητική.
Τα υπέροχα εδέσματα που μας προσφέρατε, με την συνοδεία  της παραδοσιακής μουσικής σε συνδυασμό  με το ειδυλλιακό τοπίο θα παραμείνουν πάντα στην μνήμα μας.
Ευχόμαστε να συνεχίσετε το αξιόλογο έργο σας,
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος                                                                            Η Γραμματέας
Μεϊντάνης Χρήστος                                                             Μπέλση Βενετία


Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Ο ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΙΛΛΙΩΝ ΣΤΗ ΖΙΤΣΑ

Την Τρίτη 27  Οκτωβρίου ο Εκπολιτιστικός Λαογραφικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Βιλλίων με αντιπροσωπεία του θα παρεβρεθεί  στις εκδηλώσεις προς τιμήν του  αεροπόρου ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ που έπεσε  υπέρ πατρίδος τις πρώτες  μέρες του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο Σακελλαρικό.
Ο ήρωας του 40 Ιωάννης Σακελλαρίου γεννήθηκε στα Βίλλια το 1915. 



Πρόγραμμα εκδήλωσης

  
  
Η εκδήλωση περιλαμβάνει :

  • Εκδηλώσεις στην Ζίτσα για τα 75 χρόνια από την ημέρα της θυσίας του αεροπόρου Ιωάννου Σακελλαρίου διοργανώνει ο Δήμος Ζίτσας !
    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων την Δευτέρα 26/10 στις 19.30 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου στην Ζίτσα θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Giorzio Rizzo " ο πικρός πόλεμος " . Θα ακολουθήσει συναυλία της μικτής χορωδίας του Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων .
    Την Τρίτη στο συνοικισμό Σακελλαρικό ,όπου ο τόπος θυσίας του γενναίου αεροπόρου , θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση,και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Σμηναγού ,ομιλία και δεξίωση για όλους και ιδιαίτερα για τους συντοπίτες του ήρωα που θα φτάσουν εκεί από τα Βίλλια της Αττικής για να τιμήσουν τον συχωριανό τους που για την τιμή ,την αυτοδιάθεση και την ελευθερία της Πατρίδος έδωσε την ζωή !
     
  • Στον ήρωα αεροπόρο !
    Στ' αλώνια του ουρανού, σαν άλλος Διγενής κι εσύ ,μονάχος κονταροχτυπήθηκες !
    Κι ήταν στα στήθη σου φωτιά και στην καρδιά σου χαλασμός κείνη την ώρα,
    για την Πατρίδα ,την Ελλάδα ,για την Λευτεριά !
    Και τα μικρά σου χρόνια δεν τα σκέφτηκες ,ούτε το ήλιο που χαμογελούσε ,
    και ξέχασες τα όνειρα που παίζανε κρυφτό με τον αέρα στα μαλλιά σου !
    Μονάχα το καθάριο βλέμμα άφησες να πάρει όσο μπορούσε πιότερο γαλάζιο απ τα ουράνια ,να το κρατήσει λεύτερο κι αμόλυντο ως να χαράξει η λευτεριά!
    Τώρα σεργιάνι πας εσύ στων αστεριών τον κήπο ,κι εμείς την ακριβή σου μνήμη κλείσαμε μες την καρδιά !

     
  • Βούλα Λεοντίδου - Πλάτωνα
  Απόσπασμα από την περσινή ομιλία του κ. Απ. Φωτίου




Δεν θα σας εκφωνήσω τον Πανηγυρικό της 28ης Οκτωβρίου, αυτό θα το κάνει ο αυριανός ομιλητής κατά τη Δοξολογία . Θα περιοριστώ σε δύο πράγματα:
            Πρώτον στο πώς ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος και κατά δεύτερο λόγο στον ήρωα υποσμηναγό Ιωάννη Σακελλαρίου στην προτομή του οποίου βρισκόμαστε μπροστά αυτή τη στιγμή!
            Ο Χίτλερ της Ναζιστικής Γερμανίας το 1939 εισβάλλει και κυριεύει την Πολωνία!
            Ο φασίστας Μουσολίνι της Ιταλίας ακολουθεί το Χίτλερ με την εισβολή στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1940 κι έτσι ξεκίνησε ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος! Τα δεινά, που ακολούθησαν, ήταν τρομακτικά! Ευτυχώς που στο τέλος του τόσο ο Ναζισμός, όσο και ο Φασισμός θα συντριβούν!..
            Και τώρα έρχομαι στον ήρωα υποσμηναγό Ιωάννη Σακελλαρίου!
            Γεννήθηκε στα Βίλια της Βορειοδυτικής Αττικής το 1915 και ήταν μοναχογιός, δηλαδή το μόνο αρσενικό παιδί της οικογένειας γιατί είχε και αδελφές.
            Στο Σχολείο πρώτος, στη Σχολή Ικάρων δίνοντας εξετάσεις επρώτευσε και ήταν ο πρώτος που εκπαιδεύτηκε σε καταδιωκτικά αεροπλάνα.
            Ο πόλεμος, που κήρυξε η Φασιστική Ιταλία στις 5+30΄ το πρωί της 28ης Οκτωβρίου, έφτασε χρονικά στις 2 Νοεμβρίου. Αυτή τη μέρα σε ένα καταγάλανο ουρανό, ο υποσμηναγός Ιωάννης Σακελλαρίου μαζί με έναν συνάδελφό του πήραν τα αεροπλάνα τους και ξεκίνησαν για το μέτωπο με σκοπό να συγκρουστούν και να αντιμετωπίσουν τα Ιταλικά αεροπλάνα, που βομβάρδιζαν τους μαχόμενους Έλληνες στρατιώτες!.. Σε πολλές αερομαχίες σκόρπισαν τον τρόμο στους Ιταλούς αεροπόρους, όχι μόνο οι δυο τους, αλλά και όλοι οι άλλοι αεροπόροι μας!..
            Η διαφορά σε ποιότητα και αριθμό αεροπλάνων τρομερή! Πολλαπλάσια και πιο σύγχρονα των Ιταλών και όμως το ηρωικό σθένος των δικών μας ήταν ανώτερο αυτής της Ιταλικής υπεροχής!..
            Φτάνουμε λοιπόν στις 2 Νοεμβρίου. Σ’ αυτόν εδώ τον καταγάλανο τότε ουρανό, σαν το σημερινό, που είναι πάνω μας, θα συναντηθούν τα Ιταλικά αεροπλάνα 3-4 τον αριθμό με το δικό μας υποσμηναγό.
            Η αερομαχία εξελίσσεται στους αιθέρες με συγκλονιστικούς ελιγμούς του Σακελλαρίου, αλλά τα πυρομαχικά του τελείωσαν και τα Ιταλικά βρίσκουν την ευκαιρία να τον χτυπούν χωρίς να κινδυνεύουν! Μισή ώρα κράτησε αυτή η άνιση αερομαχία! Φαίνεται πως ο αεροπόρος μας τραυματίστηκε σοβαρά και προσπαθούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση, αλλά τα Ιταλικά τον σφυροκοπούσαν μέχρι που καρφώθηκε στο έδαφος, λίγο πιο κάτω από το Μοναστήρι των Πατέρων!!!
            Στο σημείο της πτώσης έτρεξαν άνδρες και παλικάρια από τις Κουτρουλάδες, το Λίθινο και τη Ζίτσα για να βρουν τον ήρωα υποσμηναγό μας μισοκαμένο, γιατί το αεροπλάνο του είχε πάρει φωτιά!..
            Τον πήραν και τον έφεραν εδώ σ’ αυτό το χωριό, όπου και τον έθαψαν στο Νεκροταφείο που είναι δίπλα μας και δίπλα από την εκκλησία!
            Η είδηση την άλλη μέρα έφτασε και στους γονείς του! Ο πόνος των γονέων και κάθε γονιού αβάσταχτος και μεγάλος, αλλά το μεγαλείο της ψυχής του πατέρα του θαμπώνει  και απαλύνει τον πόνο λέγοντας τούτα τα λόγια:
«Το χρωστούσαμε στην Ελλάδα!.. Δέχομαι συγχαρητήρια σαν Έλληνας και συλλυπητήρια σαν πατέρας!!!
            Η μεγαλοσύνη του πατέρα του και η φιλοπατρία του αποκαλύπτεται και από το ποίημά του, που το περνάει στο στόμα του νεκρού γιου του και το οποίο μας απήγγειλε  μαθήτρια του Δημοτικού Σχολείου Ζίτσας  και ας μου επιτραπεί να το επαναλάβω για να θαυμάσουμε και πάλι έναν τέτοιο πατέρα μοναδικό, έναν απ’ τους μοναδικούς Έλληνες, τον Αριστοτέλη Σακελλαρίου!

Στο Γιάννη μου τον αεροπόρο
Ψηλά από τα Γιάννενα φωνή αγγέλου φθάνει:
«Ετοίμασε, πατέρα μου, το δάφνινο στεφάνι,
τις αδελφές μου φίλησε, της μάνας μου το χέρι,
στάσου στη θέση μου πιστός στο θέλημά τους
και πέστης υπερήφανη πρώτη αυτή να ξέρει
πως η άλλη μάνα, η ΕΛΛΑΣ, με κράτησε κοντά της»!!!!

            Η προτομή αυτή εδώ στήθηκε και τα αποκαλυπτήριά της έγιναν τον Αύγουστο του 1990 για να τιμηθεί ο ήρωας υποσμηναγός!
            Τα αποκαλυπτήρια τα τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί επίσημοι, κάτοικοι των γύρω χωριών, αντιπρόσωποι από το δήμο Βιλίων και ανάμεσά τους η ανεψιά του υποσμηναγού Ιωάννα Πετροπούλου-Σακελλαρίου!
            Κλείνοντας λέω και τούτο. Το χωριό αυτό εδώ πέρα από τον τάφο που του πρόσφερε για να τον αναπαύσει, έδωσε και το επώνυμό του για να τον θυμάται και για να τον τιμήσει και από Κουτρουλάδες ονομάζεται πλέον Σακελλαρικό!..
Αιωνία σου η μνήμη
Ήρωά μας Υποσμηναγέ Ιωάννη Σακελλαρίου!

Περισσότερα ΕΔΩ
Επίσης κι ΕΔΩ