Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ

Ο δήμαρχος κ. Ρογκότης υπέγραψε σήμερα με αριθμό πρωτοκόλλου 2285 την απόφαση Νο 49, με την οποία μεταφέρει αρμοδιότητες από τον Αντιδήμαρχο κ.Σπ. Μάντζιο από τους πρώην δήμους Ζίτσας και Ευρυμενών στους Αντιδημάρχους Γαρδίκο Βασίλιεο και Πάικα Σπυρίδωνα.
Την ευθύνη της Δημοτικής ενότητας Ζίτσας αναλαμβάνει ο κ. Βασίλειος Γαρδίκος περισσότερα

Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ


Δελτίο Τύπου.


Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ

ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ, ΚΥΡΙΑΚΗ 5/2/2012, 10 π.μ.



Οι Ηπειρώτες που ανταμώνουν. Οι Ηπειρώτες που αγωνίζονται.

Οι Ηπειρώτες που δημιουργούν με τον ανθό της παράδοσης & της νεολαίας



Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η κορυφαία οργάνωση των αποδήμων Ηπειρωτών, με τις 450 και πλέον οργανώσεις που εκπροσωπούν 650.000 και πλέον Ηπειρώτες στο λεκανοπέδιο της Αττικής, διοργανώνει την ετήσια πανηγυρική της εκδήλωση «Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ».

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012, στις 10 π.μ., στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το μεγαλύτερο ετήσιο αντάμωμα των αποδήμων Ηπειρωτών, η κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση της Πανηπειρωτικής.

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας καθώς και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» είναι αφιερωμένη στις επετείους των 100 χρόνων από την Απελευθέρωση της Ηπείρου και τα 75 χρόνια της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, στους διαχρονικούς αγώνες των Ηπειρωτών και το επίκαιρο περιεχόμενό τους.

Με τη συμμετοχή εβδομήντα και πλέον χορευτικών συγκροτημάτων από όλη την χώρα με δύο χιλιάδες και πλέον χορευτές, με μια πληθώρα κορυφαίων δεξιοτεχνών της ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης καθώς και πολυφωνικών και χορωδιακών σχημάτων, η «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» αποτελεί μια τρίωρη γιορτή που αναδεικνύει την πλούσια μουσικοχορευτική παράδοση της Ηπείρου.

Ξεχωριστή η συμμετοχή στην εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων που θα πλημμυρίσει το Σ.Ε.Φ. με κρητικούς χορούς και τραγούδια, αναδεικνύοντας τους ακατάλυτους δεσμούς που ενώνουν την Κρήτη με την Ήπειρο.

Τραγούδια για την αγάπη και την ξενιτιά, την Ιστορία και τον ίδιο τον τόπο, διανθισμένα με ποίηση Ηπειρωτών ποιητών και στίχους από την απαράμιλλη Ηπειρώτικη λαϊκή ποίηση, προβολή οπτικοακουτικών υλικών ορίζουν τη δομή μιας πραγματικά πρωτότυπης πολιτιστικής εκδήλωσης.

«Η ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ» φέτος, με τρόπο νέο και εμπνευσμένο, φιλοδοξεί να σταθεί αντάξια στη σημασία μιας τέτοιας Πανηπειρωτικής σύναξης σε τέτοιους, δύσκολους καιρούς. Τώρα που, περισσότερο από άλλοτε, το ίδιο το Ηπειρώτικο αντάμωμα έχει ξεχωριστή σημασία. Τώρα που χρειάζεται να ανακαλύψουμε ξανά την αξία της συλλογικής έκφρασης και δημιουργίας. Κι είναι για αυτό που φέτος η συμμετοχή των συμπατριωτών μας και των φίλων της Ηπείρου θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Γενική είσοδος 5 ευρώ (για χορευτές και παιδιά η είσοδος είναι ελεύθερη)





ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΣΕ

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Η ΖΙΤΣΑ ΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΤΗΣ



















































Στις 30 Ιανουαρίου 2012 στη Ζίτσα από την τοπική κοινότητα και τους Συλλόγους (Πολιτιστικό,Γυναικών,Αμπελουργικό και Αθλητικό) πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την κοπή της Πίτας της Ζίτσας.Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Ζίτσας κ.Ρογκότης, οι επικεφαλής των παρατάξεων κύριοι Βλέτσας και Βούζας, ο αντιδήμαρχος κ. Μάντζιος και οι Δημ.Σύμβουλοι κύριοι Τάκης Δήμος, Αποστόλης Χανδόλιας και Κώστας Καραμπίνας.Επίσης παραβρέθηκαν οι Καθηγητές του Γυμνασίου- Λυκείου,οι δάσκαλοι, οι Νηπιαγωγοί και οι μαθητές όλων των Σχολείων της Ζίτσας μια που η 30ή Ιανουαρίου ήταν και ημέρα των γραμμάτων.Παραβρέθηκαν επίσης η Διευθύντρια με τα παιδιά της στέγης "Ελένης Γύρα",ο Δ/τής του Αστυνομικού Τμήματος Ζίτσας και φυσικά πολλοί χωριανοί.Στην εκδήλωση παρουσίασαν παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα η χορωδία της Κόνιτσας υπό την δ/νση του μουσικού κ. Χρίστου Οικονόμου.
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο πρόεδρος της Τοπ. Κοινότητας κ.Γρίβας και στις σύντομες παρεμβάσεις τους ο κ.Δήμαρχος και οι κύριοι Βλέτσας και Βούζας μαζί με τις ευχές τους τόνισαν ότι κάτω από τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα εκδηλώσεις σαν και αυτές σφυρηλατούν την ενότητα των κατοίκων των χωριών μας και προάγουν την μεταξύ τους αλληλεγγύη.Στη συνέχεια ο Παππαβασίλης διάβασε τις καθιερωμένες ευχές και ο κ.Ρογκότης έκοψε την πίτα .Το φλουρί το βρήκε ο μικρός Παναγιώτης Χρυσοχόος.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης στους προσκεκλημένους και στα μέλη της χορωδίας παρατέθηκε δεξίωση στην οποία προσέφεραν διάφορα εδέσματα (πίτες κ,τ.λ.) κυρίες του Συλλόγου Γυναικών και του Πολιτιστικού Συλλόγου.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Γ΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Α΄ ΟΜΙΛΟΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (17η αγ.)
ΠΑΟ Κόνιτσας - Πετσάλι 3-0
Περιστέρι - Μπισδουνάκι 10-0
Ανάργυροι - Ζίτσα 1-4
Βοτονόσι - Καρίτσα 2-0
Γραμμένο - Δαβάκης 2-6
Κεφαλόβρυσο - Πανζαγορισιακός 1-1
Μηλιά - Μάρμαρα 2-0



Βαθμολογία
Περιστέρι 42
Δαβάκης 39
ΠΑΟ Κόνιτσας 38
Πανζαγορισιακός* 30
Ζίτσα 28
Πετσάλι 26
Κεφαλόβρυσο 23
Μηλιά 22
Γραμμένο* 20
Καρίτσα 20
Ανάργυροι 18
Βοτονόσι 10
Μάρμαρα 7
Μπισδουνάκι 0

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ- ΕΚΛΟΓΕΣ 2012-ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ-ΑΠΟΝΟΜΗ ΑΝΑΜNΗΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΙΔΡΥΤΕΣ








Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου και ώρα 10 π.μ πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αδελφότητας η Ετήσια Γενική Συνέλευση που είχε ως κύρια θέματα για συζήτηση: Τον οικονομικό απολογισμό
Τον απολογισμό πεπραγμένων
Τις προτάσεις των μελών
Εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ, Εξελεγκτικής Επιτροπής, Αντιπροσώπων στην Ομοσπονδία Άνω Καλαμά και Πανηπειρωτική
Ο πρόεδρος της Αδελφότητας κος Τσέλιος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Διοικητικού Συμβουλίου.
Με την έναρξη των διαδικασιών της Γ. Συνέλευσης απενεμήθησαν τιμητικές πλακέτες στους εν ζωή ιδρυτές της Αδελφότητας: Δημήτρη Μπόστιο, Νικάλοα Σιάτρα, Νίκο Βάη και Δημήτριο Τσέτση .
Ακολούθησε η κοπή της βασιλόπιτας (προσφορά του χωριανού μας Πέτρου Τσέλιου), τυχερός φέτος ήταν ο Λάμπρος ο Δρόσος που στο δικό του κομμάτι ήταν το «φλουρί».
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Εξελικτικής Επιτροπής κ. Δ. Μπότσιος διάβασε την της έκθεση οικονομικού ελέγχου , που πραγματοποίησε η επιτροπή.
Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας έκανε ανάλυση των Εσόδων και των εξόδων και ενημέρωσε τη Γενική Συνέλευση για τις δράσεις που πραγματοποίησε το διάστημα της ευθύνης του απερχόμενου Δ.Σ.
Ζήτησε από τους παρευρισκόμενους και κάνει έκκληση μέσω τις εφημερίδας ώστε να βρεθούν κι άλλοι συγχωριανοί μας οι οποίοι είναι αρκετοί και που έχουν «καλή πένα» όπως είπε χαρακτηριστικά να βοηθήσουν με τα άρθρα τους, τα κείμενά τους να αυξηθεί η ύλη (ποιοτική και ποσοτική αύξηση). Επίσης τόνισε ότι υπάρχει πρόβλημα με την αύξηση των ταχυδρομικών τελών, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος της εφημερίδας και ως εκ τούτου υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπίσει η αδελφότητα δυσκολία στην έκδοση της εφημερίδας αλλά και στην λειτουργία της.

Εκλογές

Για το Διοικητικό Συμβούλιο εκλέχτηκαν αλφαβητικά οι:
Αθανασίου Ρούλα
Καραμίχου Κατερίνα
Μαλάμου Έφη
Μαντά Βαρβάρα
Πάντος Λέανδρος
Παπαπάνος Κώστας
Τσέλιος Γιάννης

Αναπληρωματικός:
Παπακώστας Νικόλαος

Για την Εξελεγκτική Επιτροπή:
Μέγας Σταύρος
Μπότσιος Δημήτριος
Τσίντζος Ανδρέας

Αντιπρόσωποι για την Ομοσπονδία Άνω Καλαμά:
Τσουκάλης Δημήτρης
Παπαδιαμάντης Σταύρος


Αντιπρόσωποι για την Πανηπειρωτική:
Δρόσος Λάμπρος
Παπαδιαμάντης Σταύρος
Τσουκάλης Δημήτρης


Σε συνεδρίαση του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου και ύστερα από μυστική ψηφοφορία το νέο Δ.Σ :
Πρόεδρος : Γιάννης Τσέλιος
Αντιπρόεδρος: Έφη Μαλάμου
Γραμματέας: Κατερίνα Καραμίχου
Ταμίας: Λέανδρος Πάντος
Μέλος: Βαρβάρα Μαντά
Μέλος: Ρούλα Αθανασίου
Μέλος: Κώστας Παπαπάνος

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Γ΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ


1ος όμιλος
Αποτελέσματα
Δαβάκης - Ανάργυροι 3-3
ΠΑΟ Κόνιτσας - Περιστέρι 1-2
Καρίτσα - Ζίτσα 1-4
Μάρμαρα - Βοτονόσι 3-1
Μπισδουνάκι - Κεφαλόβρυσο 0-6
Πανζαγορισιακός - Γραμμένο αναβ.
Πετσάλι - Μηλιά 1-0
zitsagate


Βαθμολογία (16η αγων.)
Περιστέρι 39
Δαβάκης 36
ΠΑΟ Κόνιτσας 35
Πανζαγορισιακός* 29
Πετσάλι 26
Ζίτσα 25
Κεφαλόβρυσο 22
Γραμμένο* 20
Μηλιά 19
Καρίτσα 19
Ανάργυροι 18
Βοτονόσι 7
Μάρμαρα 7
Μπισδουνάκι 0

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Στην αγορά της Κίνας διεκδικούν μερίδιο τα κρασιά της Ζίτσας

Στην αγορά της Κίνας, τη μεγαλύτερη ίσως αγορά στον κόσμο αυτή τη στιγμή, που διαθέτει τη μεγαλύτερη ρευστότητα, στρέφεται το εξαγωγικό ενδιαφέρον δεκάδων ελληνικών επιχειρήσεων.
Μία από τις συνταγές της εξόδου από την κρίση περιλαμβάνει αναμφισβήτητα την εξαγωγική δραστηριότητα, που μπορεί να αποτελέσει όχι απλώς ένα χάπι, αλλά το φάρμακο ίασης των πολλαπλών ασθενειών που έχει προκαλέσει η οικονομική ασφυξία.
Το παράδειγμα του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νάουσας που υπέγραψε μία κολοσσιαία συμφωνία για την εξαγωγή εκατομμυρίων φιαλών κρασιού σε ετήσια βάση στην Κίνα, είναι μία από τις περιπτώσεις που μπορεί να χρησιμοποιηθούν σαν «πιλότοι» και για άλλες επιχειρήσεις, όχι μόνο στον ίδιο κλάδο αλλά και γενικότερα.
περισσότερα

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Υπόμνημα απο την Πανηπειρωτική προς τον υφυπουργό Υποδομών για την Ιονία Οδό


Προς
Τον Υφυπουργό Υποδομών κ. Ιωάννη Μαγκριώτη
Κοινοποίηση : 1.Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών..κ. Ευάγγελο Βενιζέλο
2.Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου.

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος ως συνισταμένη τετρακοσίων πενήντα πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων Σωματείων, με εξακόσιες πενήντα χιλιάδες (650.000) και πλέον μέλη, εκφράζει με την παρούσα την ανησυχία, την αγωνία και την έντονη διαμαρτυρία όλης της Ηπειρωτικής Αποδημίας σχετικά με την τελμάτωση της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ.
Παρά το ότι το έργο αυτό έχει εξαγγελθεί από το 2006 με χρονικό ορίζοντα αποπεράτωσης το 2013 δυστυχώς τα τελευταία δύο χρόνια διαπιστώνουμε μια κωλυσιεργία ως προς την αναγγελθείσα από την πλευρά Σας, τροποποίηση των συμβάσεων με τους παραχωρησιούχους με αποτέλεσμα η ιδιαίτερη Πατρίδα μας να παραμένει συγκοινωνιακά αποκομμένη και να βρίσκεται συνεχώς σε κατάσταση ύφεσης.
Νομίζουμε πως είναι περιττό να τονίσουμε ότι το έργο αυτό είναι έργο στρατηγικής σημασίας και υπερτοπικού χαρακτήρα, έργο που με την ολοκλήρωσή του, θα μειώσει τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες και θα τονώσει τόσο την τοπική όσο και την Εθνική Οικονομία.
Γι΄ αυτό και αιτούμαστε την ταχύτατη απεμπλοκή του και κατά πάσα περίπτωση την εκτέλεσή του, έστω κατά προτεραιότητα μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, γιατί έτσι θα υλοποιήσει η πολιτεία την υποχρέωση και δέσμευσή της προς την Ήπειρο και τους Ηπειρώτες.

Επίσης εκ του σύνεγγυς η Συνομοσπονδία μας παρακολουθεί τα τελευταία δύο χρόνια τις καθ΄ όλα σωστές δημόσιες δηλώσεις Σας για μείωση των διοδίων που είναι και θέση της Συνομοσπονδία μας.
Δυστυχώς όμως και προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχει γίνει τίποτα. Και επ΄ αυτού του σοβαρού θέματος που με δεδομένη την οικονομική συγκυρία συνιστά ιδιότυπο οικονομικό αποκλεισμό της ιδιαίτερης πατρίδας μας, αναμένουμε θετική από την πλευρά Σας ανταπόκριση .

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Γιώργος Δ. Οικονόμου



Ο Γ. Γραμματέας
Ιπποκράτης Μ. Κατσένης

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

70 θέσεις με το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας στο Δήμο Ζίτσας

Ο Δήμος Ζίτσας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ ανακοινώνει ότι εγκρίθηκαν 70 θέσεις εργασίας για το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας, το οποίο θα υλοποιηθεί από την 1η Μαΐου έως την 30η Σεπτεμβρίου.
Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ αναλαμβάνει να ανακοινώσει την προκήρυξη πρόσληψης, να λάβει τις αιτήσεις των υποψηφίων καθώς και να επεξεργαστεί και να εκδώσει τα αποτελέσματα επιλογής βάσει των κριτηρίων επιλογής του ΑΣΕΠ.
Ο Δήμος Ζίτσας δεν συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία, παρά μόνο στην πληροφόρηση των πολιτών σχετικά με την διεξαγωγή του προγράμματος (τηλ. επικοινωνίας 2651061308 κα. Παύλου Ιωάννα & κα. Μαρκούλα Μαρία) και στην υποδοχή των 70 επιτυχόντων.
Οι ειδικότητες που καθορίσθηκαν είναι οι εξής:

Ο Δήμος Ζίτσας δούλεψε με τις μηχανές στο φουλ

Συνέντευξη του Δημάρχου Ζίτσας Δημήτρη Ρογκότη στα «Πρωινά Νέα»


-Προτεραιότητα όλων μας πρέπει να είναι η στήριξη των νέων δεδομένων που φέρνει ο Καλλικράτης και η ενίσχυση της διαφάνειας

-Ανοίξαμε τις πόρτες του Δήμου σε όλους τους επαγγελματίες της περιοχής δίνοντας τους την ευκαιρία να συνεργαστούν με το Δήμο μέσα από διαφανείς διαδικασίες
περισσότερα

Γιορτάζει ο πολιούχος των Ιωαννίνων


Μαρτύρησε στις 17 Ιανουαρίου 1838 στα Ιωάννινα

Ο άγιος νεομάρτυς Γεώργιος, ο πολιούχος των Ιωαννίνων , καταγόταν από ένα χωριό των Γρεβενών, το οποίο ονομαζόταν Τζούρχλη, σήμερα Άγιος Γεώργιος.

Ήταν φτωχός και αγράμματος άνθρωπος . Σε ηλικία οκτώ ετών έμενε ορφανός. Και από τους δύο γονείς του. Όταν μεγάλωσε εργαζόταν ως ιπποκόμος σε κάποιον τούρκο αγά .Οι Τούρκοι ,όπως συνήθιζαν, δεν τον αποκαλούσαν με το όνομά του αλλά Γκιαούρ Χασάν.

Το έτος 1836 ο αγάς, τον οποίο υπηρετούσε ο άγιος, εγκαταστάθηκε για υπηρεσιακούς λόγους στα Ιωάννινα. Εκεί στα Ιωάννινα ο άγιος αρραβωνιάστηκε με μια νέα ονόματι Ελένη, ορφανή και αυτή από γονείς, πτωχή υλικά αλλά πλούσια ψυχικά. Κάποιος Χότζας , ο οποίος γνώριζε τον άγιο και άκουγε να τον φωνάζουν Γκιαούρ Χασάν παραξενεύτηκε που αρραβωνιάστηκε Χριστιανή και τον κατηγόρησε στο δικαστήριο πως ενώ είναι μουσουλμάνος παντρεύεται Χριστιανή. Μπροστά στο δικαστήριο ο άγιος ομολόγησε πως είναι Χριστιανός. Ο δικαστής δεν πείστηκε και τον έστειλε στον βεζύρη , όπου ανακρινόμενος ο άγιος ομολόγησε ξανά τη χριστιανική του πίστη. Ο βεζύρης μάλιστα κάλεσε και τον αφέντη του αγίου, ο οποίος επιβεβαίωσε την χριστιανική του ιδιότητα, πράγμα το οποίο καταγράφηκε στον κώδικα του δικαστή, πως είναι Χριστιανός. Μετά το γεγονός αυτό έκανε τον γάμο του με την Ελένη.

Στο μεταξύ ο αφέντης του μετατέθηκε στην Προύσα της Μ. Ασίας, όπου αρχικά τον ακολούθησε, αργότερα όμως επέστρεψε στα Ιωάννινα. Προσκολλήθηκε σε κάποιον αγά πάλι ως ιπποκόμος. Όταν έφυγε και αυτός ο άγιος δεν τον ακολούθησε αλλά παρέμεινε με την οικογένειά του , διότι στο μεταξύ η σύζυγός του γέννησε γιό τον οποίο βάπτισαν με το όνομα Ιωάννη.

Κάποια μέρα ο άγιος πηγαίνοντας στην αγορά για αναζήτηση εργασίας συνάντησε εκείνον τον Χότζα που τον είχε κατηγορήσει. Μόλις τον είδε εκείνος αμέσως τον άρπαξε και του λέει :

Μέχρι πότε θα παίζεις με την πίστη ; Ή Τούρκος ή Χριστιανός ;

Ο άγιος του ζητούσε να τον αφήσει, έτυχε μάλιστα να περνά εκείνη την ώρα ο κουνιάδος του, ο οποίος προσπαθούσε να τον βγάλει από τα χέρια του χότζα.

Εξαιτίας της φασαρίας στο μεταξύ μαζεύτηκαν και άλλοι Τούρκοι και Ρωμιοί. Απέναντι ακριβώς ήταν το σπίτι του πασά , ο οποίος βλέποντας τη φασαρία έστειλε ανθρώπους του και τους έφεραν μπροστά του. Ο χότζας κατηγόρησε τον άγιο πως, ενώ ήταν τούρκος, τώρα έγινε Χριστιανός. Στη σχετική ερώτηση του πασά ο άγιος απάντησε με πολύ θάρρος, Χριστιανός γεννήθηκα και Χριστιανός θα πεθάνω. Ο πασάς τότε τον έστειλε στον δικαστή.

Ο δικαστής μολονότι γνώριζε την υπόθεση ρώτησε τον άγιο: Χριστιανός είσαι εσύ ;

Στην καταφατική απάντηση του αγίου του λέει πάλι : Κάποτε ήσουν Χριστιανός αλλά τώρα είσαι Τούρκος.

Όχι, όχι, του απάντησε ο άγιος, Χριστιανός είμαι καθώς κι εσύ το ξέρεις και είναι περασμένο και στα χαρτιά σου.

Ναι, του λέει ο δικαστής, αλλά τότε ήταν ένας ο μάρτυρας ,τώρα όμως μαρτυρούν πολλοί πως είσαι Τούρκος. Σύμφωνα με τη μαρτυρία τους , ένα από τα δύο πρέπει να κάμεις , ή να γίνεις Τούρκος ή να θανατωθείς.

Κάνε ό,τι θέλεις ,ήταν η απάντηση του αγίου.

Τότε , αφού τον ήλεγξαν αν του είχαν κάνει περιτομή και δεν βρήκαν τίποτε , τον οδήγησαν στον ανθύπατο. Μετά από νέα ανάκριση και ομολογία τον έκλεισαν στη φυλακή. Εκεί βρίσκονταν δύο Χριστιανοί από τη Βούρμπιανη, οι οποίοι τον ρώτησαν για την υπόθεσή του και ,όταν έμαθαν πως ήταν για την πίστη, τον παρότρυναν να μείνει σταθερός και αν χρειαστεί να μαρτυρήσει ακόμη.

Την άλλη μέρα τον οδήγησαν πάλι στον δικαστή, ο οποίος με τους παρακαθημένους του τον προέτρεπε να εξισλαμισθεί. Ο άγιος έμενε σταθερός λέγοντας : Χριστιανός και Χριστιανός πεθαίνω.

Τον οδήγησαν τότε πάλι στη φυλακή, τον ξάπλωσαν, κάτω του έβαλαν τα πόδια στο τιμωρητικό ξύλο και πάνω του τοποθέτησαν μια πλάκα βάρους πενήντα οκάδων περίπου. Ο άγιος κοιμήθηκε σαν να ήταν σκεπασμένος με πάπλωμα. Το πρωί τον ρωτούσαν οι άλλοι φυλακισμένοι : πώς πέρασες τη νύχτα, αδελφέ ; εμείς φοβηθήκαμε μήπως πεθάνεις από το βάρος της πλάκας.

Δεν κατάλαβα τίποτα, τους απάντησε ο άγιος, μάλιστα είδα και όνειρο, ένα νέο ασπροφορεμένο που μου είπε : μη φοβάσαι, Γεώργιε.

Τον οδήγησαν και πάλι στο δικαστήριο, όπου ο άγιος ομολόγησε για τρίτη φορά τον Χριστό.

Ήρθε η ώρα να βγάλω απόφαση, του λέει ο δικαστής, να καταδικαστείς.

Χωρίς να φοβηθεί ο άγιος, με πολύ θάρρος του απάντησε:

Κάνε ό,τι θέλεις, δεν φοβούμαι τίποτε, όχι μια απόφαση μα εκατό να βγάλεις.

Βλέποντας την γενναιότητά του ο δικαστής για μια στιγμή σκέφτηκε να τον ελευθερώσει ,όμως ο τουρκικός όχλος φώναζε να θανατωθεί ως υβριστής του Ισλάμ.

Έτσι εκδόθηκε καταδικαστική απόφαση. Την ώρα εκείνη ,λένε, μια μεγάλη αστραπή έσκισε τον ουρανό, συνοδευόμενη από ένα τρομερό κρότο ενώ συγχρόνως έγινε αναβρασμός στη λίμνη ώστε οι άνθρωποι φοβήθηκαν.

Οι Μητροπολίτες Ιωαννίνων , Άρτης και Γρεβενών προσπάθησαν με την παρέμβασή τους να τον ελευθερώσουν αλλά δεν κατάφεραν τίποτα.

Μέχρι να γίνει η εκτέλεση έκλεισαν τον Γεώργιο στη φυλακή, όπου δεν σταμάτησαν να τον ενοχλούν οι Τούρκοι με διαφόρους απεσταλμένους τους να αρνηθεί τον Χριστό. Από την άλλη μεριά οι Χριστιανοί φυλακισμένοι τον στήριζαν και τον παρακινούσαν να μείνει σταθερός στην πίστη, ώστε υπομένοντας λίγο πόνο να βρεθεί κοντά στον Χριστό.

Την άλλη μέρα, εορτή του Αγίου Αντωνίου, οι δήμιοι τον οδήγησαν στον τόπο της εκτέλεσης.

Ο άγιος δόξασε τον Θεό και χάρηκε που τον αξίωνε να μαρτυρήσει για το όνομά Του.

Ήταν θαυμαστό να τον βλέπει κανένας πως έτρεχε , με πόση χαρά και αγαλλίαση, σα να μην πατούσε στη γη, λες και πετούσε στον αέρα. Το πρόσωπό του κυριολεκτικά άστραφτε από χαρά.

Όταν έφθασαν στον τόπο της εκτέλεσης , στην πύλη του φρουρίου, ομολόγησε για τελευταία φορά : Χριστιανός είμαι, προσκυνώ τον Χριστό μου και την Δέσποινά μου Θεοτόκο.

Παρακάλεσε τους δημίους να του λύσουν τα χέρια, έκανε το σημείο του σταυρού και φώναξε προς τους Χριστιανούς : Συγχωρέστε με , αδελφοί και ο Θεός να σας συγχωρήσει. Κι όπως έλεγε αυτά ,τον απαγχόνισαν. Ήταν τριάντα ετών.

Το λείψανό του έμεινε τρία μερόνυχτα, κατά τη συνήθεια, κρεμασμένο. Κάθε νύχτα ερχόταν ουράνιο φως και τον περιέβαλε. Μετά τις τρεις ημέρες ,ύστερα από παράκληση του συλλόγου των ιπποκόμων , δόθηκε άδεια ταφής.

Μετέφεραν το άγιο λείψανο στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου, όπου ήσαν συγκεντρωμένοι οι Μητροπολίτες, ο κλήρος και πλήθος Χριστιανών.

Αφού το ετοίμασαν για την ταφή στο παρεκκλήσιο της Αγίας Μαρίνης έψαλαν την ακολουθία με δάκρυα συγκίνησης και χαράς. Το ενταφίασαν στην αυλή, στην βόρεια πλευρά του ναού.

Αργότερα χτίστηκε παρεκκλήσιο που περιέβαλε τον τάφο.

Αμέσως ακολούθησαν άπειρα και καταπληκτικά θαύματα.

Το έτος 1975 έγινε η ανακομιδή των λειψάνων, τα οποία ευρίσκονται στον νεόδμητο ναό προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου του Νεομάρτυρος.

site Δήμου Ζίτσας

Από τους 325 δήμους της χώρας, μόνο ένας σήμερα δεν έχει ιστοσελίδα και δεν παρέχει στους δημότες τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν ηλεκτρονικά μαζί του.
Περισσότερα

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΖΙΤΣΑ

Το zitsagate αφιερώνει στην όμορφη και γραφική κωμόπολη της Ζίτσας ένα υπέροχο σπάνιο βίντεο. Παρουσιάζονται όλες οι ομορφιές του Ζιτσιώτικου τοπίου, τα κτίρια, οι δρόμοι και τα σπίτια, τα αμπέλια, ο τρύγος.

Επίσης πολλοί γνωστοί Ζιτσιώτες περιγράφουν την ιστορία και τα δρώμενα, ενώ όλοι μαζί μετέχουν στον παραδοσιακό χορό.
Για να δειτε περισσότερα ΕΔΩ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΤΟΠΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Γ΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Α΄ ΟΜΙΛΟΣ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (15η αγ.)



Ανάργυροι - Καρίτσα............... 3-2
Ζίτσα - Μάρμαρα 8-0
Γραμμένο - Μπισδουνάκι 7-1
Κεφαλόβρυσο - ΠΑΟ Κόνιτσας 1-7
Βοτονόσι - Πετσάλι 1-1
Δαβάκης - Πανζαγορισιακός 3-1
Μηλιά - Περιστέρι 0-5




ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Περιστέρι 36
Δαβάκης 35
ΠΑΟ Κόνιτσας 35
Πανζαγορισιακός 29
Πετσάλι 23
Ζίτσα 22
Γραμμένο 20
Μηλιά 19
Καρίτσα 19
Κεφαλόβρυσο 19
Ανάργυροι 17
Βοτονόσι 7
Μάρμαρα 4
Μπισδουνάκι 0

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ζιτσιώτες και Ζιτσιώτισσες της Αττικής

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ – ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Σύμφωνα με το άρθρο 9 του καταστατικού μας και τη σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, καλούμε όλα τα μέλη της Αδελφότητας σε τακτική Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 10:00 π.μ. Η Γενική Συνέλευση θα γίνει στα γραφεία της Αδελφότητας, στην οδό Βηλαρά 7, 1ος όροφος, στην πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου (τηλ. 5241758 ) με θέματα:

1. Απολογισμός

2. Ψήφιση προϋπολογισμού έτους 2011

3. Έλεγχος πεπραγμένων

4. Προτάσεις μελών- αποφάσεις

5. Εκλογή νέου Δ.Σ, Εποπτικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων στην Π.Σ.Ε και την Ομοσπονδία Άνω Καλαμά.

Θα θέλαμε να τονίσουμε για μια ακόμη φορά, ότι η συμμετοχή σας είναι πολύ σημαντική, η γνώμη σας και οι απόψεις αναγκαία προϋπόθεση για να λειτουργήσει η Αδελφότητα με ζωντάνια και αποτελεσματικότητα , ώστε να μπορέσει να υπηρετήσει τους στόχους της.

Ευελπιστώντας στην αμέριστη συμπαράστασή σας στο έργο της Αδελφότητας και στην ανταπόκρισή σας στο κάλεσμα του Διοικητικού Συμβουλίου σας περιμένουμε στη συνέλευση.

Η χαρά μας θα ήταν μεγάλη αν στο κάλεσμά μας αυτό είχαμε την ανταπόκριση από τη νεολαία του χωριού μας η οποία ζει και δραστηριοποιείται στην Αθήνα. Η νεολαία μας είναι αυτή που πρέπει να πάρει στα χέρια της τις τύχες της Αδελφότητάς μας.

Την ίδια ημέρα θα γίνει και η κοπή της βασιλόπιτας . Ελάτε να κόψουμε την πίτα, να ευχηθούμε για τον καινούργιο χρόνο και να πιούμε ζιτσιώτικο τσίπουρο , φετινής παραγωγής.

Φέτος ,60 χρόνια από την ίδρυση της Αδελφότητας, το Δ.Σ αποφάσισε να απομείνει τιμητικές διακρίσεις στα ιδρυτικά μέλη της Αδελφότητας που βρίσκονται στη ζωή .

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας

ΖΙΤΣΑ: Στο σταυροδρόμι του πολιτισμού και της ανάπτυξης

Το γεγονός ότι ο δήμος Ζίτσας μπορεί και συνδυάζει ένα αστικοποιημένο περιβάλλον, από την μια μεριά, αλλά και έναν μοναδικό φυσικό πλούτο από την άλλη αυτά τα δύο χαρακτηριστικά συνθέτουν ένα δύσκολο μεν αλλά συνάμα προκλητικό και συναρπαστικό σενάριο, ένα εκρηκτικό μείγμα, για την ανάληψη εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής αυτών των πρωτοβουλιών και την άσκηση εκείνων των πολιτικών που θα οδηγήσουν μελλοντικά το Δήμο Ζίτσας σε στέρεα και σταθερά μονοπάτια ανάπτυξης.ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΛΑΜΑ

Ο Καλαμάς είναι από τα ομορφότερα ποτάμια της πατρίδας μας σπαρμένος με μνημεία όλων των εποχών και θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης για χιλιάδες συνειδητοποιημένους επισκέπτες, αναβαθμίζοντας τους όρους ζωής στην αποψιλωμένη από ανθρώπους περιοχή του.
Για να δείτε τις φωτογραφίες…ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ

ΚΑΛΑΜΑΣ… – River Action 2012

Όλη η ενημέρωση αναλυτικά - ποιοί ήταν παρόντες - ποιές παρεμβάσεις ξεχώρισαν…

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου το πρωί θα γίνει συγκέντρωση στην ΚΛΗΜΑΤΙΑ, για ενημέρωση φορέων και πολιτών του Δήμου Ζίτσας.

Μετά την συνάντηση που έγινε την περασμένη Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012 και την ενημέρωση για τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων της δράσης ΚΑΛΑΜΑΣ
River Action 2012 η επόμενη συνάντηση θα γίνει αύριο Τετάρτη 11-1-2012 στις 19:30.
Αναλυτικά η ανακοίνωση : περισσότερα
Ακόμα περισσότερα ΕΔΩ

Ντεμπίνα - το κρασί της Ζίτσας

Εικάζεται ότι έχει ιταλική καταγωγή, καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή της Ζίτσας και μας δίνει λευκά κρασιά μέτριας οξύτητας με πλούσιο άρωμα.
Ζωηρή και παραγωγική
Η πρώτη Ζίτσα ήταν ένα ροζέ ημίξηρο, λιγότερο ή περισσότερο αεριούχο κρασί που προέκυπτε από την οινοποίηση της λευκής Ντεμπίνας και των ερυθρών Μπεκιάρι και Βλάχικο.
Ο αεριούχος χαρακτήρας του ήταν καθαρά θέμα τύχης και οφειλόταν στο ότι οι κλιματολογικές συνθήκες, το μικροκλίμα της περιοχής, δεν άφηναν τα σταφύλια να ωριμάσουν εντελώς. Τι να κάνουν οι αμπελουργοί; Αναγκάστηκαν να σηκώνουν τις κλάρες του αμπελιού και να τις δένουν προς τα πάνω, αφήνοντας έτσι…Περισσότερα ΕΔΩ

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Βράβευση των αριστούχων μαθητών Γυμνασίου & Λυκείου Ζίτσας Σχολ. Έτος 2010-11

Ο Δήμος Ζίτσας βράβευσε τους τρεις πρώτους αριστούχους μαθητές από κάθε τάξη όλων των Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου για το σχολικό έτος 2010-2011. Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (Παλιό Δημαρχείο Ελεούσας) στις 23/11/2011 και ώρα 7:00 μ.μ. σε ένα εορταστικό κλίμα με πρωταγωνιστές τους μαθητές αλλά και πολλούς προσκεκλημένους.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η επιβράβευση της προσπάθειας και των κόπων των μαθητών για μάθηση. Η ξεχωριστή αυτή βραδιά ολοκληρώθηκε με τη μουσική και τα τραγούδια από τις χορωδίες των Γυμνασίων Ελεούσας και Μεταμόρφωσης.

Οι μαθητές που βραβεύτηκαν από το Γυμνάσιο και Λύκειο Ζίτσας είναι οι εξής:

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΖΙΤΣΑΣ

Α' ΤΑΞΗ

Τάτση Ιωάννα- Μαρία του Ιωάννη (18 10/12)

Β' ΤΑΞΗ

Καρακίτσιου Νεφέλη του Πολυζώη (19 10/12)

Γ' ΤΑΞΗ

Τσιανέλη Ιωάννα του Ηλία (19 11/12)

Τσιανέλη Χριστίνα του Ηλία (19 10/12)

Μαρμούτας Φίλιππος του Παναγιώτη (19 9/12)

ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΖΙΤΣΑΣ

Α' ΤΑΞΗ

Γκουγιάννου Αναστασία του Μιχαήλ (19.5)

Γ' ΤΑΞΗ

Τσιανέλη Καλυψώ- Ευφροσύνη του Ηλία (19.5)

Μαρμούτα Βασιλική του Παναγιώτη (19.3)

Τσακανίκα Έλενα του Θεοδώρου (19.1)